Хамбургери и чипсове увреждат мозъка

Редовната консумация на хамбургери, чипсове и продукти от веригите за бързо хранене води до увреждане на мозъка, предупреждават български и австралийски учени. Честата употреба на т. нар. fast food храни има отношение и към болестта на Алцхаймер заради многото въглехидрати. Те водят до затлъстяване и повишават холестерола.
Тези храни могат да причинят възпаление на хипокампа - област от мозъка, която е свързана с пространствената памет, сочи проучване на специалисти от университета в Южен Уелс. Техни експерименти с плъхове показват, че уврежданията, които настъпват след продължителна консумация на такива храни, са необратими.
Същото се случва и с човешкия мозък, категоричен е ръководителят на проекта Маргарет Морис.
Доказано е, че 20% от случаите на деменция са причинени от именно от честа консумация на фастфуд, който е пълен с Е-та, както и на други нездравословни храни.
Специалисти са категорични, че е важно и с какво се хранят бременните жени. Ако те ядат мазни банички и бургери, и децата ще имат предпочитание към тях, а това рано или късно ще се отрази на здравето им.