Ядем суджук, наблъскан със свинска мазнина и химикали

Лъганите потребители – и с чревни разтройства?

Нито един производител не отбелязва на опаковките колко метил-сулфонил-метан съдържа продуктът, въпреки че, е препоръчително използването му да не надвишава 20%.

Както sofiautre информира, пилетата, които консумираме се пълнят с вода и солеви разтвори, за да тежат повече, но слагат някои производители и в телешкото? Оказва се, че и телешките суджуци на родния ни пазар са наблъскани със свинска мазнина и обилно количество консерванти. Нещо, което може да предизвика и чревни разстройства.

Наша проверка установи, че на нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки. Тоест, нарушени са изискванията спрямо Наредбата за етикетиране на хранителните продукти.

На опаковката на определен телешки колбас, например, пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, няколко Е-та, желиращ агент, оцветител кармин и др. А къде остава телешкият суджук, когато човек иска да си купи суджук от телешко месо?

Нещо повече - често в тези «деликатеси» се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM е абривиатура от метил-сулфонил-метан (Methyl-sulphonyl-methane). Може да бъде открит в състава на множество храни и се използва от нашето тяло за производството на ензими, антитела и в структурата на съединителната тъкан. Това е органично сярно съединение (метаболит на диметил сулфоксид) и представлява хранителен източник на сяра. От своя страна, тя е важен елемент за аминокиселините, участва в синтеза на протеини и в процеса на формирането на съединителни тъкани – кости, стави, сухожилия, както и в многобройните плътни, рехави и еластични тъкани в подкожието, около кръвоносните съдове, очите, във венците и т.н.

MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и сухожилия или от птиче и говеждо месо. При неговото производство обаче силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава.