Канализацията в Българово може да е готова за 14 месеца

Изграждането на връзка до магистрала "Тракия" също сред приоритетите на общината за града

До 14 месеца канализацията в Българово може да бъде изградена.

Очаква се правителството да подпише споразумение за новия програмен период до 2020 г., за да бъде осигурено финансиране за проекта, в чиито 1-ви етап общината вече вложи 1 млн. лв.

Това обясни зам.-кметът по европейски политики и околна среда Атанаска Николова по време на представянето на проектобюджет 2014 в гр. Българово.

Другият важен проект за града, който трябва да бъде реализиран, е изграждането на пътния възел, свързващ Българово с АМ Тракия.

"Това със сигурност ще се отрази на бизнес климата тук и ще бъде предпоставка за привличане на сериозни инвеститори  в Логистичен парк Българово", прогнозира Николова.

Тя представи пред местните възможностите да се включат в проект за разделно събиране на градинските отпадъци.

"Органичните боклуци ще бъдат събирани на площадка в населеното място, където с мобилна техника да бъдат обработвани и готови за компостиране. Това ще намали значително разходите за извозване на отпадъците. По този начин ще спазим и новите изисквания на законодателството в тази сфера", каза Атанаска Николова.

Общината има готовност да разшири и бройката на домакинствата в Българово, които използват компостери. Като пилотен, този проект дава отлични резултати, затова ще бъде приложен и в други населени места.

В Бюджет 2014 са заложени средства за  Българово за пътна поддръжка и за уличното осветление. Предвижда се и ремонт на местното училище.

В общественото обсъждане взеха участие кметът на Българово Йордан Йорданов и директорът на Дирекция "УКОРС" Веселин Василев.