Компания за $ 4 млрд., а няма нито един началник?

Не само, че няма началници, ами няма и управление на никакво ниво

Няма човешки ресурси, които да определят бонусите, а това е най-успешната компания в индустрията и има над 400 служители.

Става въпрос за компанията Valve, а за това как функционира тя разказва бившият икономист на компанията Янис Варуфакис, който е завършил икономика в Атинския университет:

"Основния момент от живота на компанията е, че нямаш шефове. Там няма никаква йерархична структура. Всичко се основава на това, което някои членове на компанията ми обясниха като анархо-професионални съюзи. Свободно сдружаване на служителите един с друг".

"Мобилността е от основно значение за всички. Всички бюра са на колелца и всеки служител може веднага да се премести до свой колега, ако има необходимост", обясни още Варуфакис.

Теорията за анархо-професионалните съюзи датира още от 19 век и описва формата на управление, в която самоорганизирани групи от работници работят заедно за директно постигане на определени цели. Нещо като социализъм, минус централизирана власт, плюс синдикати.

Заетостта и съкращенията могат да бъдат инициирани от най-обикновен разговор в коридора, а бонусът, който може да бъде даден надвишава 10 пъти заплатата на някой служител.

Обяснението за всичко това, както и как все още тази компания не е пропаднала:

"Важно е да се разбере, че компания с такава спонтанност зависи най-вече от хора, които имат вяра в социалните норми. Там няма хора, които биха се опитали да забулят в димна завеса факта, че са неспособни да вършат работа. Всички хора там са подбрани внимателно, за да могат да бъдат отлични в това, което правят", казва още Варуфакис.

Основният продукт на Valve е платформа за видео игри. Към момента тя носи печалба от около 1 милиард долара годишно.