Дядо Добри трогна папа Франциск

100-годишният светец от Байлово привлече вниманието и на световните медии с милосърдието си

Това е историята на Добри Добрев, възрастен българин на 98 години, който обикаля улиците, за да проси пари. Неговият случай привлече вниманието на Негово Светейшество папа Франциск, съобщи костариканският новинарски сайт "Коста Рика днес" (crhoy.com), цитиран от БТА.

Във фен страница на папата през лятото, малко преди дядо Добри да навърши 99 години,  бе публикувана историята на този беден човек, който всеки ден извървява пеша 10 километра от дома си до столицата на България и протяга ръка да измоли минувачите за някоя стотинка.

Трогателно в случая е, че този прегърбен от годините човек е дарил над 50 000 долара, изкарани от просията.

Текстът, написан във фен страницата на папата, е придружен от снимки - едната, заснета на улицата, а другата в скромния му дом.

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово.

Малкото селце с едва 300 жители в полите на Средна Гора е родно място и на друг велик българин – писателят Елин Пелин. Всъщност Байлово е основано от неговия прадядо. Интересен факт е, че в близост до Байлово се намира една блатиста местност, наричана „блатото на Андрешко“ – прототип на известния разказ.

За изследователите е ключов и един друг момент, а именно преминаването по тези земи на войските на полско-унгарския крал Владислав III Варненчик. Походът му срещу турците обаче е възпрепятстван от лошото време.
Та всичко това иде да покаже, че село Байлово изобщо не е случайно място, отдалечено на хвърлей място от София. И че хората, които се раждат там са белязани. Също като Дядо Добри. Той се ражда в разгара на Първата световна война. Войната, която отнема неговия баща и принуждава майка му Катерина да отгледа сама своите деца и да ги изучи.

През цялата 2013 година, световните медии отразяваха дядо Добри, заради проявеното от него милосърдие.

Много хора минават покрай нас в живота ни, но само хора, като дядо Добри остават в сърцата ни завинаги!