Рецепти с пчелен восък – лекът от природата

Животът

09-01-2014, 05:00

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти: 200 хил. пчелни семейства ще загинат тази зима

Той има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо

Пчелният восък дар от природата, който помага на човек да се справя с не толкова сериозни, но все пак неприятни заболявания. Лекарството идва направо от пчелния кошер и впечатлява със способностите си. Как да използвате и какво да лекувате с пчелен восък?

Пчелният восък се образува от восъчните жлези на пчелите при изграждане на медената пита и се използва от тях за запечатване на клетките, в които се съдържа събраният мед. Като консистенция е твърд, но еластичен. Няма вкус, а ароматът му напомня на прополис. Цветът на пчелния восък може да е различен, в зависимост от това дали е в чист вид или с някакви примеси. Той може да е жълтеникав, друг път кафеникав, а понякога дори безцветен.

Чистият пчелен восък се познава по това, чес времето придобива белезникав прах. Освен това при изграждане на питата той има жълтеникав цвят. С времето по него могат да се забележат някои по-тъмни, дори черни, петна. Това са местата, където са били пчелите – колкото повече са тъмните части, толкова по-малко количество е пчелният восък. Чистият пчелен восък се познава и по това, че има по-висока температура на топене.

Какво лекува пчелният восък?

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Благодарение на състава си от етерични масла и витамини (най-вече витамин А), природното лекарство намира приложение в редица области на медицината.Пчелният восък има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо. Използва се при процедури с топлолечение срещу ревматизъм, лумбаго, разтегнати сухожилия, проблеми с мускулите, неврит.

С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства. Освен това с природното лекарство може да обработвате рани, изгаряни, екземи и друг вид кожни проблеми, тъй като пчелният восък е известен с облагородяващия си ефект върху кожата. Опасност от алергии няма, защото лекарството съдържа антиалергени.

В медицината пчелният восък се използва под формата на мехлеми, кремове, свещички, пластири, лосиони. За да има по-силен ефект, може да се смесва с продукти като зехтин, масло, свинска мас, мед, борова смола или алкохол.

челният восък е особено ценен в козметиката. Известно е, че природното лекарство помага на клетките да се регенерират, подобрява кръвообращението и предпазва кожата от външни дразнители, като изгражда защитна стена срещу тях. Ето защо специалисти смятат, че пчелният восък забавя процеса на стареене.

Не на последно място той съдържа естествени овлажнители, които хидратират кожата, правят я мека и нежна на допир. В древен Египет хората използвали пчелния восък при балсамирането на фараоните,защото природното лекарство „запечатвало” красотата на владетеля.

Рецепти с пчелен восък

В домашни условия може да си приготвите мехлем за рани от пчелен восък. За целта на водна баня смесвате пчелен восък и брашно в съотношение 1:1. С получената смес намазвате болното място и го превръзвате. Ефектът се усеща след около 20мин.

За напукани пети може да използвате смес от пчелен восък, зехтин и медицинска дъвка. Приготвя се крем, с който намазвате грубата кожа.

За подсилване на имунната система и като лекарство срещу грип се препоръчват восъчни инхалации с парите на 20г разтопен на водна баня пчелен восък./Източник: rozali.com