106 години от рождението на Симон дьо Бовоар

Google ни напомня с doodle, че на днешния 9-ти януари се навършват 106 години от рождението на френската писателка Симон дьо Бовоар

Френската писателка Симон-Ернестин-Люси-Мари Бертран дьо Бовоар е известна със своите увлечения към философията, феминизма и политиката. Тя е автор на множество новели, есета и биографии.

Вероятно най-популярната й творба е трактатът „Вторият пол“, който тя публикува официално през 1949г. В него тя предоставя алтернативна гледна точка на въпроси, свързани с потисничеството на жените в съвременното общество, а идеите в него се превърнаха в основа на феминистките течения.
Емблематични заглавия от същия автор са и метафизичните романи „Гостенката“ и „Мандарините“.
Симон дьо Бовоар е родена на днешната дата през 1908г. в Париж, а през Първата световна война нейното семейство губи голяма част от благосъстоянието си. В детските си години тя е много религиозна и обмисля сериозно възможността да стане монахиня.

През 1925г. полага успешно матура по математика и философия. След това постъпва в Института „Света Мария“, което предшества нейното образование в сферата на философията, което тя получава в Сорбоната.
Симон дьо Бовоар е известна и със своята дълга връзка с философа Жан-Пол Сартър, с който се запознават в Екол, Франция. По този начин творбите им са силно повлияни един от друг и двамата винаги обсъждат и споделят информацията за предстоящите си произведения преди публикуването им. Въпреки желанието на Сартър да се оженят, това никога не се случва заради финансови проблеми, но Бовоар до края на живота си поддържа своите близки взаимоотношения с него.
Смъртта я застига на 14 април 1986г., в Париж, но името й завинаги остава в историята на XX-ти век заради философските идеи, които поддържа.
Една от най-цитираните й мисли е : "Човек може да стане свободен само чрез свободата на другите."