Ако ви нападне депутат...

Народът няма имунитет към политическата глупост и произвол

Ако бъдете нападнати от депутат, трябва да реагирате по начина, по който бихте реагирали, ако нападателят е съвсем обикновен човек.

Това съветва бившият зам.-председател на НС Екатерина Михайлова от ефира на Нова телевизия.
Според нея депутатският имунитет има две части - първата е неотговорност, втората - неприкосновеността в случаите, когато може да бъде задържан или срещу него да бъде провокирано обвинение.
Депутат може да говори без да се носи отговорност за онова, което казва, но само в Народното събрание, поясни Екатерина Михайлова.

Тя посочи, че относно неприкосновеността на един депутат, трябва да има разрешение от Народното събрание.
Имунитетът имаше смисъл през годините, тъй като той пазеше властимащите от евентуален произвол на изпълнителната власт, но в последните годините той вече е отживелица, тъй като редица политици предлагаха имунитета си, за да докажат, че са невинни, заяви пред БНТ Атанас Семов.
Имунитетът дава усещане за недосегаемост. Народът обаче няма имунитет към политическата глупост и произвол, категоричен е той.
По думите му звучи абсурдно, че ни се налага да мислим как можем да се предпазим от депутатския имунитет.
Трябва да мислим какво могат да направят политиците за държавата, а не да се притесняваме, че някой от тях няма да ни нападне на някое летище, допълни Семов.
Трябва да покажем, че сме народ със стабилни ценности, а не такъв с фриволна свободия, заключи Атанас Семов.