Прекалявате с компютърните игри - получавате халюцинации?

Хора, които играят на електронни игри прекалено дълго време могат да изпитат изкривено възприемане на реалността

Учените от Университета Нотингъм Трент открили, че геймърите, които играят часове наред са предразположени към халюцинации.


Изследователите са събрали данни за преживяванията на 483 потребители на форуми. Информацията е за възприятия и поведение, повлияни от образите, видени по време на игра. Сред явленията, които геймърите описват са чуване на музиката от видео играта, както и епизодично или постоянно появяване на елементи от играта при затворени очи.


Някои от геймърите са казали на учените, че виждат цветни образи и издигащи се екрани, докато шофират на магистрала. Изследователите посочват, че гледането на визуални стимули за продължителен период от време може да доведе до появата на „образи духове”, които могат да бъдат неприятни за виждащите ги.

В някои крайни случаи образите могат да предизвикат ирационално мислене и поведение, при което е възможно феновете на видео игри да се усъмнят в психическото си здраве. Други геймъри разказват, че тези преживявания са „забавни” и те се опитват целенасочено да ги провокират.