Хотели вдигат парапети заради почерпени туристи

Специализирани фирми ходели на огледи, за да проверяват дали терасите са безопасни срещу полетите на летовници

Родни хотели масово обезопасяват балконите си срещу падане на пияни туристи през идния сезон. Това става по изискване на английски туроператори, които настояват прегражденията да са поне 10 сантиметра по-високи от стандартните. Специализирани фирми пък ходели на огледи на място, за да проверяват дали терасите са безопасни срещу полетите на летовници в неадекватно състояние, пише в. "Телеграф".

Според българските станадарти парапетът на балкона трябва да 1,10 метра. За да посреща туристи от Острова височината му трябва да е 1,20 метра, коментира Георги Николов, член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Както Burgasutre писа през 2011 година трима британци починаха след като паднаха от терасите на хотелските си стаи. Една от версиите беше, че след изпито огромно количество алкохол младежите бъркат балконската врата с изходната. Смяташе се и, че летовниците са подхванали опасното забавление да скачат от терасата на хотелската си стая в басейна или т. нар. балконинг, нашумял в Испания преди години.

Да се регламентира или спре свободната продажба на алкохол, както и отделно настаняване на по-младите туристи от по-възрастните туристи бяха част от предложенията на бранша за сезон 2014, за да озаптят младежите, които прекаляват с чашката и пречат на останалите почиващи.

Междувременно в края на септември Би Би Си пусна филм за алкохолния туризъм в Слънчев бряг, който предизвика широк обществен отзвук. Още по темата тук. Потребители на социалната мрежа фейсбук създадоха страница, на която се публикуваха снимки на пиянските изцепки на англичаните в родината им.