Откриха зазидана древна икона след ясновидски сън

Вярваща жена от София сънувала сън, който й показал къде да намери древна икона

После жената показал място от съня си в църквата на Лопушанския манастир и там наистина била зазидана древна иконата Светинята Богородица с младенец.

Тя е открита по Нова година и ще бъде дадена за реставрация. След като бъде почистена, иконата ще бъде изложена на специално място за поклонение.

Игуменът на обителта епископ Сионий Сионий допуска, че тя е била зазидана при строежа на църквата. Вероятно иконата е от по-стария манастир, опожарен през 1688 г. при потушаването на Чипровското въстание, съобщава „Стандарт”.

Тогава в двора на обителта са били убити над 2000 души. При възстановяването на манастира от архимандрит Дионисий през 1856 г. е открит масов гроб. Тленните останки и до днес се съхраняват в костница.

Иконата вероятно е вградена тогава като приемственост, смята Сионий. По Нова година в манастира се обадила жена, която точно посочила мястото, където светинята чакала отново да бъде открита - до определен прозорец в църквата.

Като ударили по стената, се чуло кънтене - в стената имало дупка, умело скрита от очите. Иконата била увита в тъкана кърпа, която била изгнила от времето. Изображението на Богородица и младенеца не е повредено.