Отслабвай в леглото

Животът

10-01-2014, 08:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Въпреки че си на диета, не успяваш да отслабнеш? Значи имаш нужда от хубав сън.

От известно време се стараеш да промениш навиците си към по-добро (започнала си да ходиш на фитнес, не ядеш нищо тестено за закуска и не пиеш никакъв алкохол през седмицата) и всичко това те прави много щастлива.

Въпреки това обаче, кантарът не иска да възнагради усилията ти (поне не толкова колкото смяташ, че трябва).

Ами, ако ти кажем, че пропускаш нещо много важно? Според специалистите, 120 хормона упражняват контрол върху апетита и начина по-който те взаимодействат хармонично помежду си предполага наличието на много фин и деликатен баланс, който може с лекота да бъде нарушен.

Различни проучвания разкриват, че след безсънна нощ или не особено качествен сън хората обикновено се събуждат много гладни (и предимно изпитват нужда да ядат храни богати на въглехидрати).

“Сънят е много важен модулатор на невроендокринната функция и усвояването на глюкозата  от клетките, загубата на сън може да доведе до нарушения в метаболизма“, казва Мария Еухения Кастро, специалист-нутрициолог вHospitalItalianoв Буенос Айрес. "Освен това, липсата на много часове сън, толкова често срещана в забързаното ни ежедневие в днешно време, води до води до резки промени в нивата на грелин в тялото, хормон, който стимулира апетита”,твърди специалистът. И това не е всичко, след тежка нощ, нивото на лептин рязко пада, а докато нивото на този хормон е високо, именно той създава усещането за ситост. 

Освен че увеличава апетита, грелинът прави така, че храните да ни се струват по-вкусни и заради това ядем повече. Марио Перейо, доктор по Биохимия, ръководител на научен екип в Националния Многопрофилен Институт по Клетъчна Биология (IMBICE) в Ла Плата (Аржентина), подчинен на Националния Съвет за Научни и Технически Изследвания (CONICET), предупреждава, че “нивото на грелин нараства, когато човек е гладен, но това се случва и в условия на стрес, затова тогава се втурваме да търсим храна”. В миналото този хормон е имал много важна биологична функция за човешкия вид (особено в периоди на липса на храна). Въпреки това, в днешно време, при наличието на изобилие от junk food, „този ефект на грелина се превръща в наш противник”, казва Перейо.

Според едно изследване на Чикагския Университет (САЩ) частичното намаляване на часовете за сън увеличава с 24% апетита на участниците в изследването. За да задоволят глада, те избират предимно сладки неща (бисквити, бонбони), много солени храни (пържени картофи и снакс) и въглехидрати (хляб и паста).

Лошото качество на съня и неконтролируемият глад са резултат от стреса. „Когато сме нервни или напрегнати, мозъкът изпраща сигнал до адреналните жлези да произведат кортизол”, пояснява Карина Кукс, дипломиран специалист-нутрициолог, доцент в Университет Фавалоро. Този хормон кара организма да освободи глюкоза в кръвта и тя се акумулира като мазнина в адипозната (мастна) тъкан.  

Освен това е възможно да се появят проблеми в мозъчните центрове, които контролират апетита и те да изпратят сигнал за глад. Към това можем да добавим, че в такъв момент „някой неврохимични субстанции,  серотонинът, допаминът и ендорфините са в дисбаланс и всичко това води до желанието за хапнем нещо сладко, въглехидрати или друга храна, която ни крада да се чувстваме добре, като например шоколад”, обяснява Карина Кукс.

Жените са по-склонни да изпадат в такива състояния, отколкото мъжете. „Стресът им се отразява повече, защото вегетативната нервна система, както и невроендокринната система при тях са по-чувствителни, отколкото тези на мъжете”, каза психиатърът Енрике Хадресик, съавтор на книгата „Психопатология на жената”. 

*** Някои проучвания показватследното:

Ако замениш един час пасивна дейност (като например гледането на телевизия) с един час сън, можеш да намалиш с 6% дневния си прием на калории. Вярно, за да спиш повече, вероятно ще трябва да промениш ежедневието си, но здравето ти и тялото ти ще ти бъдат благодарни за това./cosmopolitan.bg