Иванка Сотирова с „Орден за заслуги“ на Франция

Филилал на "Колеж дьо Франс" в Стара Загора?

Посланикът на Република Франция у нас Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан връчи днес на зам.-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова най-високото френско отличие „Орден за заслуги“.

В тържественото си слово той се спря подробно на дългогодишната й кариера в сферата на образованието, културата и обучението на френски език. Дипломатът отбеляза, че преди няколко години за дейността си като директор на Гимназията с преподаване на чужди езици „Р.Ролан“ и член на Управителния съвет на Алианс Франсез – Стара Загора, Сотирова е наградена с „Орден на академичните палми на Франция“.

На срещата днес бе обсъдена възможността да се открие "Колеж дьо Франс" и в България, а в Стара Загора да бъде един от факултетите му.

В срещата участваха още Лоран Атал - аташе за образователно сътрудничество и заместник-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност при посолството на Франция, проф. Минко Балкански и председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов.

Програмата на гостите включва посещение на Регионалния исторически музей, Музея Неолитни жилища, ГПЧЕ „Р.Ролан“, както и клавирен концерт на оркестъра на Операта и младите дарования Николай Маринов и Васил Начев от 19.00 ч. в Оперния театър.

Утре от 9.00 ч. френският посланик ще посети Музея на религиите и Художествена галерия – Стара Загора.