Сушито е вредно!

Виж защо

Повечето хора смятат, че сушито е питателна, нискокалорична храна, но новите изследвания показват, че в действителност може да бъде вредна за вас, съобщава онлайн изданието hrani.bg.

Едно проучване показа, че хората, които редовно ядат суши, биха могли да бъдат изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Учените от Уневерситета Рътгърс, близо до Ню Йорк, открили, че яденето на много суши може да изложи хората на опасни нива живак.

Казват, че рибата съдържа метилживак, което може да доведе до сърдечно заболяване, проблеми с развитието на мозъка и нервната система и намалявана на когнитивните функции.

Изследователите също така отбелязват, че метилживак може да противодейства на положителните ефекти на омега-3 мастните киселини.

Омега-3 мастните киселини намаляват нивата на холестерол и намаляват риска от някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, кръвно налягане, удар и преждевременно раждане.

Учените интервюирали повече от 1200 души за тяхното потребление на суши и други рибни продукти. Те също така измерили нивата на живак в проби суши от всички краища на САЩ. Те установили, че 92 на сто от хората ядат средно по пет рибни ястия месечно. 10 на сто от хората, които ядат риба, превишават препоръчаното безопасно ниво на консумация на метилживак на Световната здравна организация.

Голяма риба тон бе установено, че съдържа най-високи нива на живак. Змиорка, раци, сьомга и водорасли имат по-ниски нива на метилживак.

Метилживакът може да се предаде от една бременна жена на нейното нероденото дете, което означава, че те трябва да ограничават своя прием на риба с високо съдържание на живак.