Борисов: Първанов е много силен противник

Със смесени чувства приемам алтернативната лява листа с водач Ивайло Калфин за европейските избори през май

Това каза в интервю за „Фокус” Бойко Борисов като коментар по повод информацията, че Георги Първанов (президент 2002 – 2012) заедно с проекта АБВ готви алтернативна листа за европейските избори.

От една страна малко съм притеснен в партиен план, защото за първи път в ляво се появява, не мога да го нарека партия, но във всички случаи нов субект, нов субект с някои от най-силните играчи на БСП. Ако трябва да ги сравня – безспорно е, че Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото. Ако ги сравня със Сергей Станишев, затова и казах притеснение в партиен план, това действително е един много, много сериозен противник. Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа – и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя”, коментира Борисов.

Той призна, че подобна формация би била силен противник на ГЕРБ. "А когато е силен противник за ГЕРБ, другите дори нямат шанс дори да им е противник”, подчерта той.

От друга страна съм обнадежден – защото съм убеден, че Първанов и Калфин няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия, защото в момента БСП буквално е взета на концесия от ръководството на ДПС”, каза още лидерът на ГЕРБ.