Корабостроителите се събират в понеделник до НХК

Срещата е насрочена за 13 часа

Уволнените работници от завода "Бургаски корабостроителници" ще се съберат в понеделник, 13 януари, до сградата на НХК. На място съкратените корабостроители ще решат какви действия да предприемат, тъй като нямат разрешение за протест. Срещата е насрочена за 13 часа. 

Това каза Васил Генков от контактната група, която води преговори с ръководството на предприятието. Основната тема, която ще дискутират, е за изплащането на заплатите и на обезщетенията за неправомерно уволнение. Към момента 35 работници са получили покана да започнат работа, предаде радио "Фокус".

"Последният път, когато говорихме със сегашния управител на корабостроителницата Деян Дянков, стана ясно, че са изпратени покани хората да си подадат молбите за започване на работа. Дали изобщо са взели някого на работа, не знам. Уговорката беше да се направи неотложен ремонт на съоръжението, с което спускаме корабите и ги изваждаме от водата. За това бяха необходими определен брой хора”, обясни Генков.

По думите му няколко жени от счетоводството ходят на работа почасово срещу заплащане. Обезщетението, което се полага при уволнение без предупреждение, все още не е изплатено. То е в размер на две заплати. Отделно от това предприятието дължи и няколко заплати.

"Продължаваме да си отстояваме правата. Обещаха ни, че март месец отново ще изпращат покани за назначаване на работа, но това е твърде далечен срок и не се знае какво ще стане", каза още Генков.