Погребахме първият велик треньор на Берое

Спорт

11-01-2014, 17:29

Автор:

Янаки Григоров

Всичко от Автора

Иван Танев създаде легендата за мъжете в зелено

Казахме последно сбогом на големия, на великия Иван Танев. Първият знаменит треньор на заралии си отиде от този свят на почти 74 години. Уви, за него пак се сетиха само тези, които истински го обичаха. И той – тях. Феновете на Берое. На погребението нямаше фактор от БФС, от никъде. Може би защото днес на „Иван Асен” е пълно с хора, които мислят, че футбола започва от тях. Да, ама не. Футболът в България, този, който е наистина знаменит, започна от хора като Иван Танев. Той изведе Берое до едни от най-великите победи не само за старозагорския клуб, а и за българския футбол като цяло – победи над „Атлетик“ (Билбао) и „Ювентус“ (Торино). Треньор е на клуба от 1973 до 1974 година и от 1977 до 1981 година. Иван Танев е на второ място в клубната история по брой срещи като треньор на „зелените“ – 161. Под негово ръководство „Берое“ играе 3 пъти финал за националната купа и 3 пъти участва в европейските клубни турнири, като през 1974 година е четвъртфиналист за Купата на носителите на национални купи.

Това е сухата статистика. Другото е любов. Тази, която феновете на Берое завинаги ще носят в сърцата си към Иван Танев. Този човек е направил нещо, което нито един друг у нас не е успявал. Накарал е една от най-могъщите фамилии в света да трепери. Става дума за семейство Аниели, собствениците на Ювентус. През 1979 година само продълженията и съдията спасяват Юве срещу Берое. А в състава на торинци са 6 бъдещи световни шампиони! Дзоф, Кабрини, Джентиле, Каузио, Тардели и Ширеа губят 0:1 в Стара Загора, а в Италия продължават напред след продължение. В последните минути на редовното време в Торино фамилната ложа на клана Анвиели е толкова тиха, колкото не е била никога. Мълчеше и трепереше, защото на терена храбрите беройци на Иван Танев показваха, че в България не всичко е Левски и ЦСКА.

Година и нещо по-късно, когато един от участниците в онези мачове Динко Димитров отива в ЦСКА, той е плашен от старите кучета в състава, че Манол Манолов ще му скъса задника. Симулията, който е с вид на полковник от Гестапо обаче отронва: „Няма да ви се хване, той досега е бил при бай Иван. А при него има само истински мъже”. Може би това е най-важното, което направи Иван Танев за Берое. Създаде легендата за едни мъже в зелено.