Започват сурвакарските игри в Пернишко

На 13 и 14 януари ще се проведат традиционните сурвакарски игри в Пернишко. Кметът на Перник Росица Янакиева ще се включи в пресъздаването на ритуала от 18.00ч на 13 януари в с. Богданов дол, Пернишко. От 18.40ч. тя ще се присъедини към сурвакарите в с. Ярджиловци, а от 19.30ч. - в с. Копаница. По-късно вечерта Росица Янакиева ще участва в игрите в с. Стефаново от 20.45ч. и в с. Косача от 22.00ч.

Народният обичай "Сурва" е вписан през 2012 г. като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството. Окончателният резултат от тази престижна надпревара се очаква през 2014 година. ХХІІІ издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 24 до 26 януари.
Събитието е в подкрепа на София и Югозападен район - кандидат за Европейска столица на културата 2019.

Зимните и предпролетните ергенски игри с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Те носят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили и подготвяне за ново начало. Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри. Те се движат със специфична стъпка, носят внушителни маски и самобитни костюми и огласят селищата си със стотици звънци, примесени с наричания и благословии.