Бургазлии рекордьори по кръводаряване

Мисия Бургас

12-01-2014, 15:54

Снимка:

Thinkstock

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сливен първи със съвет по донорство

8000 души са станали донори през 2013-а, последно били толкова преди 20 г.

Рекорден брой бургазлии са дарили кръв през изминалата 2013 г.

Според данните на д-р Тодор Бояджиев, началник на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Бургас 8071 души са станали донори през последните 12 месеца.

Кандидат-дарителите пък са били над 9000.

"Част от хората връщаме поради противопоказания - или са навършили 65 години, или не са навършили 18 години, или имат заболявания – остри, вирусни, хронични или други, при които е противопоказно да даряват кръв", обясни д-р Бояджиев пред радио "Фокус".

За последно 8000 донори в кръвния център е имало преди 2 десетилетия, броят им може да се сравни с този в големите регионални центрове в Стара Загора и Плевен.

"Но базата там е различна. Беше изпълнена програма, финансирана от Световната банка, с която кръвните центрове бяха оборудвани. Площта е около 3 000 кв. м на по четири етажа, с асансьор, с 60-70 човека екип, които работи също като нас денонощно. А ние сме на около 200 кв. м с 26 човека, без отделен автомобил за мобилни кръводарявания. Ползваме, когато има възможност, автомобила на МБАЛ – Бургас", посочи специалистът.

"Очакваме тази година да стартира ремонт на нова база. Вече трета година ИАЛ (Изпълнителната агенция по лекарствата) към Министерството на здравеопазването заявява в императивна форма, че трябва да бъде сменена, тъй като базата е от 1969 г. и не отговаря на нито една от точките по стандарта за Отделение по трансфузионна хематология", обясни д-р Бояджиев. Той бе категоричен, че основният проблем на Кръвния център в Бургас е материално-техническата база.

"Ние доказахме, че с един малък колектив вършим огромна дейност и ако преди 10-15 години болниците бяха две –три, сега обслужваме около 13 или 14 болници на територията на Бургаски окръг, включително чужденци, които през годините се увеличава", каза още той. Броят на туристите от България и чужбина също се увеличава. Според д-р Бояджиев всяка година има ръст на туристите по Южното Черноморие.