Сирийската общност в София благодари на българите

Сирийците, които живеят в България и са с постоянно гражданство, с временен статут, но не са бежанци, благодариха на българския народ, като поднесоха венец пред паметника на Васил Левски в столицата. По този начин те изразяват благодарност за помощта, която България оказва на хилядите бежанци, влезли в страната.

„Поднесохме венец пред паметника на Васил Левски, последва минута мълчание в памет на загиналите за свободата на България, както и за свободата и демокрацията в Сирия", посочи пиар експертът Нидал Алгафари пред "Фокус". По думите му, събирането се провежда именно днес, за да не бъде, след като започне политическият сезон.

„Положихме цветя пред паметника на Васил Левски конкретно, за да не бъде пред институция, защото всяка една институция би могла да се тълкува като политическа позиция. Затова решихме, че най-подходящото време е сега, за да не се налага и спиране на движението и да бъде пред паметника на абсолютния авторитет за българския народ - Апостола на свободата", посочи Алгафари.

Той обясни, че в събирането са участвали 30 души. „Събраха се по-скоро старейшините на сирийците, повечето, от които са бизнесмени, лекари, инженери", каза още Алгафари.