10 причини да похапнете тахан

Може да го смесите с мед, да миксирате зехтин, ябълков оцет, тахан и куркума за салатен дресинг

Смлени сусамови семена в полутечна консистенция или една от основните съставки в ориенталската и азиатската кухня – таханът.

Изключително богат на витамини и минерали, таханът се използва както в сладки, така и в солени ястия, от халва до хумус. Два са основните вида тахан – от белени и от небелени семена, като вторият е по-тъмен и по-горчив, но и много по-полезен. Ако досега не сте обръщали внимание на тахана, ето ви 10 причини да го направите:

1.    Богат е на минерали като фосфор, магнезий, желязо, лецитин и калий
2.    Добър източник е на метионин, който помага за пречистване на черния дроб от токсини
3.    Един от най-добрите източници на калций, почти пет пъти повече калций в 100 гр. отколкото в кравето мляко
4.    Богат на витамин Е, както и на В1, В2, В3, В5 и В15
5.    Помага за правилия растеж на клетките
6.    Предпазва от анемия
7.    Помага за поддържане на мускулен тонус и здрава кожа
8.    Съдържа 20% чист протеин, което го прави по-голям източник на протеин от много ядки
9.    Лесен за смеляне от организма заради високото алкално-минерално съдържание, което помага дори в отслабването
10.    Богат е на ненаситени, полезни мазнини

Ако тези причини са ви накарали да купите бурканче тахан, но не се досещате как може да го консумирате, ще ви подскажем, че може да го смесите с мед, да миксирате зехтин, ябълков оцет, тахан и куркума за салатен дресинг, да направите хумус от чесън, нахут и тахан и още много други.