Трябва ли да се преименуват турските географски наименования?

Скандалът по преименуването на над 200 местности във Варна предизвика бурна обществена и политическа реакция

Днес Юлиан Константинов дебютира като постоянен водещ на неделния „Сблъсък”, а темата на спора засегна актуалния въпрос: „Трябва ли да се преименуват турските географски наименования?”

В подкрепа на промяната, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов заяви: „Преименуването на имената от робството е въпрос на суверенитет” и допълни: „Тези, които отхвърлят промяната, не защитават българщината и българския интерес”.  Политикът отрече да има драма с промяната наименованията от турското наследството и поясни, че подобно нововъведение влиза в правата на общините. „Имената са неразбираеми за българите”, констатира Каракачанов и добави: „Вече не се казваме Булгаристан!”. „Омръзнало ми е да слушам „Нека да оставим османското наследство””, каза той в заключение и сподели, че турските наименования напомнят за петвековното робство.

Проф. Нако Стефанов от своя страна поясни, че „Не трябва да се страхуваме от процеса Възраждане, който няма нищо общо с възродителния процес”, като не пропусна да добави че преименуването е  световна практика.

„Хубаво е да тачим историята и традициите си”, заяви кметът на Каварна Цонко Цонев от срещуположния ъгъл на ринга. Цонев попита опонентите си защо, например, преди години Каравелов и Стамболов не са променили турските наименования. Той добави още, че хората са свикнали да ползват старите имена и един декрет трудно ще промени навиците им. „По тази логика Каракачанов трябва и собствената си фамилия да смени на Чернобеглец”, предложи Цонев и заключи: „Не до административна, а до мозъчна каша ще доведе промяната”. Писателката и режисьор Мая Вапцарова и Цонко Цонев се обединиха около позицията, че „смяната на наименованията е глупав проблем и не бива да се хаби обществената енергия по такива въпроси”. „Затова ли махнаха паметника на Вапцаров, защото произхода на фамилията му е турски?”, попита от своя страна наследницата на именития писател и предложи: Дайте тогава да преименуваме и Фейсбук!”.