Плодът момордика бори рак

Особено успешно се справя с онкозаболявания на панкреаса

Момордика е плод, който вирее във Индия и е тревисто растение, което прилича на лоза, спада в семейството на тиквата, което успешно се бори с рак на панкреаса.

Видът на момордиката наподобява този на корнишона и заради у нас често се бърка със вид зеленчук. Лъжливият зеленчук всъщност е пъпеш, който има силен горчив вкус. Най-често разпространен е в Азия където го използват за подправка, за придаване на специфичен вкус на приготвените ястия. Момордиката обаче е намерила и широко разпространени в медицина, защото в него са събрани изобилие от полезни за организма съставки. В него се съдържат фосфор, калций и каротин.

Днес на горчивият пъпеш се правят много проучвания, които показват, че той е един от малкото натуралени продукти, който се борят успешно срещу едно от най-агресивните заболявания, което е рак на панкреаса.

Алфа-елеостеаринова киселина, която е една от водещите съставки в горчивия плод е веществото, което се бори с раковите клетки в организма и ги унищожава напълно. В случай, че имате поставена диагноза рак на дебелото черво специалистите препоръчват да се приема етерично олио от момордика, защото то успешно прекратява всеки опит за развитие на раковите клетки.

Всички екстракти, които днес се извличат от плода са се използвали още в миналото за борба срещу различните паразитози и най-вече срещу маларията.

Благодарение на антивирусният си ефект този плод намира приложение и за лечение на инфекции свързани с херпесен вирус тип I.

През 1962 година се открива вещество в плода, което спомага за лечение на диабетици, защото притежава хипогликемично свойство. Често се препоръчва, като вид хранителна добавка за диабетици, защото спомага за понижаване на кръвната захар, а така заболелите могат да се излекуват. Добавката може да се използва и при борбата с наднорменото тегло, защото намалява апетита.

В организмът панкреаса изпълнява глави и тежки роли, които са свързани със ендокринната и храносмилателната система. Той спомага на организма да се произведат важните за тялото хормони глюкагон, соматостатин и инсулин. Другата функция, с която е зает панкреаса е да извлича панкреатичен сок, в който има налични смилателни ензими. Те спомагат за успешното разграждане на хранителните вещества попаднали в тялото и под формата на молекули се усвояват от тънките черва.

За жалост панкреаса е един от „любимите“ органи на рака и когато го засегне заболяването протича с доста бързи темпове. Симптомите, които се наблюдават при аденокарцином са болки в корема и гърба и често на тях не се обръща особено внимание, като всеки се надява, че те са следствие от натрупалата се преумора и ще изчезнат.

За огромно разочарование на всички хора в случай на поставяне на диагноза рак на панкреаса за срок от най-много 10 месеца се достига до летален изход, защото заболяването се развива твърде бързо. Поради типичните симптоми които се проявяват при заболяването, то често се открива твърде късно.

Риска от развитие на злокачествен рак на панкреаса при хора, които са налични тези фактори е по-голям:

1. Не се консумират ежедневно пресни зеленчуци и плодове

2. Голяма консумация на консерванти

3. Прием на подсладени напитки

4. Диабет

5. Риска при хората с премахнат жлъчен мехур е много по-висок

6. Наследственост

Специалисти от Университета в Колорадо са се заели със задачата да направят подробни изследвания на сока от мамордика и неговото въздействие при рак на панкреаса. Всички налични данни показват, че горчивият сок действа унищожително на клетките на рака, като блокира усвояването им на глюкоза от организма. За да живеят раковите клетки трябва да си набавят нужната енергия, която си доставят от глюкозата, но ако нямат достъп до нея те умират.

Това ново откритие може да доведе до лечение на коварната болест и вече няма д сме застрашени от смърт, след като чуем тежката диагноза.

Направено е и друго изследване на горчивия сок от момордика през 2010 година, което показва, че той може да спре развитието и на рака в гърдата.

Приемайте сока на този плод, защото той ще понижи риска от развитието от рак на панкреаса със цели 60%./Източник: bilka.info