ВКС върна дело срещу кмета на Ямбол

Процесът ще се стартира в Апелативния съд в Бургас, но при нов съдебен състав

Кметът на Община Ямбол Георги Славов ще се изправи отново пред Апелативния съд в Бургас. Делото е върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на апелативната инстанция.

Припомняме, че на 13 март м.г. кметът на Община Ямбол Славов бе признат за виновен в това, че през месец септември 2008 г. – месец март 2010 г. в гр. Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол, в размер на 2 024 203. 51 лева, е нарушил служебните си задължение и превишил властта и правата си по чл. 15, ал. 1 от ЗОП, чл. 39, ал. 1, т. 3 от ЗОП, чл. 41, ал. 2 от ЗОП и чл. 22 от ЗОБ, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол и общинския бюджет в размер на 2 024 203. 51 лв., и е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община”. Със същата присъда Славов е признат за невинен по обвинението за „особено тежък случай“ по чл. 282, ал. 3 от НК .

Въззивното решение на Апелативен съд – Бургас е протестирано от Апелативна прокуратура – Бургас и обжалвано от защитниците на подсъдимия пред Върховния касационен съд.

С решение №347 от 26.09.2013 г. Върховният касационен съд отменя решението на въззивния съд и връща делото за ново разглеждане. Касационните съдии намират, че в мотивите на първоинстанционния съд не са посочени фактите, с които се установява „както целта да се облагодетелства дружеството, така и съзнаваното ощетяване на общината“. Посочва се, че въззивният съд не е обсъдил всички възражения на адвокатите на подсъдимия. ВКС смята, че е необходимо да се прецени допускането на „експертиза с включване в състава й на вещи лица с теоретични познания и практически опит по дейностите, които е извършила фирмата – контрагент на община Ямбол.