Мислите, че сте болни от грип, а всъщност имате - червеи

Заболяването трихинелоза се причинява от живораждащ кръгъл червей с микроскопичини размери

Трихинелозата е една от най-опасните паразитни болести при хората, която при закъсняла диагноза и неадекватно лечение може да доведе до необратими последици и смъртен изход. Заразяването при хората става след консумация на недобре термично обработено месо, най-често свинско, съдържащо капсулирани трихинелни ларви.
Отокът по веждите, клепачите и лецето е характерен за заболяването и се появява още през първата седмица.

Постоянен симптом са мускулните болки, които наподобяват мускулна треска. Болките обхващат най-често гълтателната, очната и дъвкателната мускулатура, а също ребрените и двигателните мускули. Болните трудно дъвчат и преглъщат.
Покачването на еозинофилните клетки в кръвта е силно изразено и започва още в преинкубационния период.
При някои болни могат да се появят и други симптоми - гадене, повръщане, диария, конюктивит, очни кръвоизливи, обриви по кожата, дрезгав глас, афония и др.
Бактерията, с която хората се заразяват обикновено след консумация на месо от глиган, удря най-често в ловния сезон.
Според д-р Кунчев, проблем е, че когато хората убиват дивеч, раздават месото на най-близките си и се получава малък бум на заболяването. 
Хващали сме невероятни вериги - през деца, през роднини, обясни той от ефира на Нова телевизия.
Освен това заболяването може да покоси и домашните прасета. Достатъчно е 1-2 мишки да попаднат в храната му и то да се зарази, въпреки че е било само в двора на къщата, допълни още Кунчев.
Ларвите от погълнатото месо се декапсулират под действие на стомашния сок и за 1-2 денонощия достигат полова зрялост в тънкото черво.

Половозрелите индивите се оплoждат и към 4-5 ден от инвазията женските трихинели раждат млади ларви. Младите ларви извършват миграция по кръвен и лимфен път и достигат до напречнонабраздената мускулатура, където се инкапсулират. Могат да се локализират в различни мускули - дъвкателни мускули, мускулите на хранопровода, фаринкса, в диафрагмата, в скелетните мускули, езика и т.н. След 3-4 седмици мускулните трихинели се завиват спираловидно и около тях се образува плътна капсула.