Какво ядем? Пилета на грил пълни с червеи? Или...

Без цензура

27-09-2013, 20:30

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С какво промиват месото за хамбургери в Макдоналдс?

14-годишен сандвич от Макдоналдс изумява всеки, който го види!

Проверяват мръвки за оцветители

Откриха опасен токсин в дивеча

Засякоха 50 тона негодна храна в складовете на БЧК

Буба плъпна и в бургаския фасул

Конфискуваха 4 тона риба покрай Никулден

Зараза по картофите, не купувайте гръцки

Стари супи, бисквити и напитки спипаха в склад

Откриха заразено сурово мляко в София, Габрово и Видин

Подозират и саботаж за мишката в Инфекциозна

Майка откри мишка в храна на детето си

От болницата: Мишката е варена, не носи зараза! Това е провокация

Няма виновни за сварената мишка

От какво се правят кренвиршите? (видео)

13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикетите!

Ядем "суха кръв" вместо месо!

Шок! Умряла мишка в попарата на болно дете

Мишка в попарата? Нямало проблем. (обзор)

Софиянец откри ръждясал болт в хляб

Няма контрол, плаши ни антракс

Спряха от продажба 10 000 яйца и 3688 козунака по празниците

Доказано! Конско и в четири родни продукта

Пиле с ориз отрови 30 бременни в "Тина Киркова"

Столичанинът Пламен Г. купил от близката до дома му бакалия опакован в целофан едрозърнест нарязан хляб

Семейството му седнало на трапезата и всички хапнали от хляба. Пламен посегнал към последната филия, когато забелязал, че нещо се чернее в нея. Оказало се, че това е железен болт. Възмутен, потърпевшият се опитал да влезе във връзка с фирмата произоводтел, за да я уведоми за неприятната находка. Но, напразно – на опаковката на хляба липсвали както телефонен номер, така и адрес на производителя.

От дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съобщават, че страната е обхваната от истинска епидемия, пише pik.bg, цитирайки в."Ретро". Става дума за лавина от недопустими и опасни за здравето находки в ястия и продукти, за които граждани сигнализират всеки ден. Специални екипи проучват причините, довели до споменатите инциденти. Агенцията налага първа глоба от 2000 лв. на виновните, а при повторно тяхно нарушение – глобата скача на 6000 лв.

През последните месеци обаче инспекторите едва смогват да приемат и обработят купищата сигнали за нередности в магазини, обществени кухни и ресторанти. Най-пресният случай, потресъл цяла България, е умрялата мишка в попарата, която преди дни сервираха на детенце в пловдивската болница „Св. Георги”. От тогава 2-годишната Теди отказва да яде и щом види чиния, започва да пищи: „Мишка, мишка…”.

Случаят е безпрецедентен. Теди е настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. Когато една сутрин й донасят попарата, майка й Нели Пендова забелязва в купичката нещо тъмно и дълго, приличащо на много дебел конец. Вглеждайки се по-добре установява, че това е просто една сварена мишка. Детето обаче изпада в стрес, а от болничната управа се опитват да опазят кухнята на здравното заведение от отговорност. Упорито прехвърлят вината за безобразието върху незнайни обстоятелства, при които гризачът е влязъл в продуктите. Но не изключват и възможността мишката да е поставена в попарата нарочно от някой, който има зъб на шефовете на болница „Св. Георги”.

На повече от неприятна случка станаха свидетели и членовете на семейство от Велико Търново. Георгиеви решили да спестят време за готвене през уикенда и да си купят печено пиле от специализирания щанд на голяма и авторитетна търговска верига в града. Още повече, че около грила ухаело апетитно и хрупкавата коричка на пилето предизвиквала очаквания за кулинарно удоволствие. Когато обаче разчупили пилето на трапезата, от него изпълзели бели червеи. Веднага домакинята се обадила на специалния „телефон на потребителя” и обяснила случката. Отвратителното веществено доказателство старателно било прибрано в хладилника. Цялото семейство очаквало, че незабавно ще пристигнат инспектори, които ще задействат контролните си лостове и ще открият виновника.

Нищо подобно. Минават 3 дни. След новите позвънявания на г-жа Георгиева най-сетне /на 4-ия ден!/ пристига чиновник от местния клон на Агенцията по храните. Той почти я напада – не можело така, трябвало веднага да върне пилето в магазина и после да сезира агенцията за случая…

След проверката в магазина било установено, че в топлата витрина на търговския обект спокойно си пълзят рояци мухи. На управителя бил съставен акт за 2000 лв. Той пък върнал парите за червивото пиле на Георгиеви, като за компенсация им подарил бутилка водка.

Не винаги обаче може да се очаква подобен хепи енд. Много страшна беля беше на път да се случи, ако майки от Раднево не бяха забелязали парченцата стъкла в бебешка храна. Става дума за бурканчета с каша от ябълки и круши. Паникьосаните жени веднага се обадиха в местния клон на Агенцията по храните. Проверката на инспекторите доказа, че сигналът е основателенВ пюретата от ябълки и круши, както и от банани и бисквити, те наистина откриха парчета от стъкло. Производител на опасната детска храна е много известна асеновградска фирма, специализирала се в този бизнес. И отново старата песен – някой конкурент искал да подлее вода на фирмата-производител на детски пюренца, и затова пуснал стъкълцата в бурканчетата, отговориха нейни служители.

Колкото и невероятно да звучи, но в парче скъпа пастърма, също продукт на много уважавана наша фирма от месопреработвателната промишленост, клиент намери едър нокът от прилеп. За да не е голословен, той го снима. А от бурканче с лютеница, дело на един от най-големите й родни производители – домакиня извади едра дървена треска. Това се случи, когато мажеше филия с лютеница за малкото си внуче.

От Агенцията по храните допълниха още куп примери за намерени в продукти и ястия пластмасови парчета, късчета алуминий от тави, трески от палети и щайги, косми и фибри, които пък говорят за ниска хигиена около поточните линии.

Съвсем друг е произходът на някои необичайни предмети в детски храни. Само преди дни в Хасково бяха намерени прашки в пакетче с царевични пръчици – любим деликатес за малчуганите. Майка купила пакета от квартален магазин и го подарила на момиченцето на своя позната. Всички били шокирани, когато от него изскочили дамските гащи с най-големия размер L. Производител на царевичните пръчици е казанлъшка фирма. Оказа се, че и други майки са се натъкнали на дантелени прашки. Мария К. от Харманли твърди, че веднъж дори от пакета изпаднала секс играчка. А нейната приятелка Зорка В. от хасковско село добави, че когато купила зрънчо за 2-годишния си син, вътре открила запалка. В гризините, също предпочитани от малчуганите, жени са намирали лакове за нокти.

Но върхът на безобразието, за което Маргарита Тихолова от Пловдив споделя в интернет е, че в купената от нея готова баница е открила крак от жаба. Според Валентин Чолаков от София, това е дребна работа, защото той пък намерил тирбушон в мусаката от кулинарен магазин. „Само че счупен…”, очевидно не е загубил чувството си за хумор Чолаков и напомня в интернет, че в крайна сметка е доволен от необичайната находка. Не че ще му върши работа, но поне била едра и затова не успял да я глътне.