Уволнените корабостроители се стягат за нови протести

Според част от съкратените от началото на миналата седмица и срещата им с изпълнителния директор Диян Маринов, досега няма никакво развитие

Заплати за октомври, ноември и за четири дни от декември, дължи „Бургаски корабостроителници” на съкратените работници, предаде "Фокус".

Според част от съкратените от началото на миналата седмица и срещата им с изпълнителният директор Диян Маринов, до сега няма никакво развитие и те отново са били излъгани. „ Няма никакво назначение. Какво ще бъде през тази седмица тепърва ще се види. Казаха, че от миналата седмица от вторник ще започнат назначения, но няма и до днес няма. Нито покани има. Никой не се е обаждал, защото първо трябва да ти се обадят. Всеки е получил писмо от „Инспекция по труда” и всеки трябва да направи по една декларация, да отидем в завода, в която да декларираме, че не работим никъде при друг работодател, за да ни изчислят обезщетението за декември. След това се прави някакво искане да се види какво ни дължи завода за октомври и ноември, но това трябва да го направят от завода”, каза Стоян Недев.

Той допълни, че основното искане на работниците е за изплащане на заплатите. „Ние за работа не може да протестираме”, каза той.
Според една от присъстващите на срещата съкратени служителки на „Бургаски корабостроителници” в завода има хора. Според нея от „Инспекцията по труда” трябва да направят проверка какви са те, на база на какво са в завода и ако работят имат ли трудови или граждански договори. 
Според обществения посредник Таню Атанасов, който присъства на срещата в писмата от „Инспекция по труда” липсва едно от основните нарушения на ръководството на корабостроителници, това че хората са масово уволнени, без да е спазен Кодекса на труда. На въпрос какъв от тук нататък е полезният ход за съкратените работници обществения посредник посочи, че законовата процедура е да си търсят правата чрез съда.

„Другото е гражданският натиск, защото това ръководство за пореден път излъга хората. Миналата седмица в понеделник заяви нещо, а практически нищо не е изпълнено и отново хората са изправени пред неяснота.Но аз съм притеснен от това че ,”Инспекцията по труда” – държавният орган, който контролира изпълнението на българското законодателство и той не е коректен в изказа”, каза Атанасов.

Той допълни, че този пропуск на инспекцията няма да попречи на работниците да докажат правотата си пред съда.
В крайна сметка работниците решиха да продължат с протестите си, за да оказват непрекъснат обществен натиск на новото ръководство до изплащане на заплатите им и дължимите обезщетения.