Монахиня се жалва от секстормоз

Игуменът й казал: Свали расото и остани по бельо

Нов секскандал тресе църквата. Брат на монахиня от Калоферския манастир е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и Пловдивския митрополит Николай, че изповедникът й "посяга сексуално, но, слава Богу, се е отървавала без полов акт". Това разказаха пред "Стандарт" негови близки и изпратиха до редакцията копие от жалбата на Мирослав Ангелов от Козлодуй.

Спешна проверка на Пловдивския митрополит Николай ще установи фактите (позицията му виж по-долу). Вестта за секскандала се носи и сред духовенството в София, установи проверка на "Стандарт". Версиите са няколко. Едната е, че изповедникът - отец Василий от братството в Атон, на възраст около 60-те, наистина е прекрачил тънка граница. Монахинята Възкресия е на 26 години. Втората е, че жалбата е силно преувеличена от притеснения брат. Третата - че е инсценировка, защото Атанасий, съученик на Възкресия от Козлодуй, искал да служат на Бога в един и същи град. Той първоначално бил в манастир в Поморие, но след това - преместен в Бесарабовския манастир, Русенско. В полза на тезата за интрига говорел и фактът, че монахинята не се е оплаквала на игуменията от изповедника си, а само на брат си, казват духовници.

Мирослав Ангелов на 5 страници разказва за проблемите на Възкресия в Калоферския манастир "Свето Въведение Богородично". Изповедник на сестрите там е йеросимонах Василий Венков от Зографския манастир в Атон. Възкресия се оплаквала на брат си, който първо я посъветвал да се обърне към игуменията Валентина Друмева. Тя сменила килията й. На Ивановден братът отишъл в манастира, след като сестра му избухнала в плач два дни по-рано, че изповедникът пак ще ги посети в обителта. "Помоли ме да се моля за нея, понеже е отчаяна и мисли за самоубийство", разказва в жалбата си Ангелов.

Когато отишъл в манастира, говорил с игуменията, която казала, че се е разбрала с Василий. Друга монахиня - Нектария, подхвърлила, че случилото се не е било нежелано. Един вид, че Възкресия е отвърнала положително на намеците за ласки от изповедника. Разиграла се сцена, в която братът убеждавал сестра си да напусне манастира, на игуменията й прилошало, а в суматохата Нектария извела Възкресия, заключила я и повикала полиция. Братът напуснал манастира. И решил да сезира компетентните органи. Той моли митрополит Николай да я изведе от този манастир и да я пусне за известно време в родния й Козлодуй.

По непотвърдена информация в обясненията си пред полицията Възкресия не се е оплакала. Тепърва ще става ясно дали е така.

В духовните среди Василий не се радва на добра репутация. Смятат го за вълк единак, който само формално се води в братството в Зографския манастир. Живеел си в апартамент в София, криел се и не общувал с никого. "Стандарт" намери домашния му телефон, но никой не вдигаше въпреки упоритите опити да получим и неговата гледна точка. Вестникът е отворен за гледната точка на Василий и ще продължи да следи случая до финала му.

Възстановили го след 4 пожара

Девическият манастир "Свето Въведение Богородично" е бил възстановяван 4 пъти след опустошителни пожари. Изграден е в началото на XVIII в., само по време на робството е опожаряван 3 пъти. Турците дошли от Карлово и първата жертва бил манастирът. Църквата била пълна с жени, деца и монахини, които не могли да избягат, съобщава сайтът на Пловдивската митрополия. Турците разбили вратите на храма и изклали всички. Само една девойка - Анна, останала жива. Когато турците започнали да убиват, тя от страх изгубила съзнание и паднала на пода. Манастирът винаги е възстановяван от монахините в него, които в един момент достигат 90. Тогава те искат помощ от Русия.

Николай: Лично ще проверя сигнала

Ако се потвърди жалбата, ще забраня на Василий да идва в епархията ми, отсече пред "Стандарт" Пловдивският митрополит Николай. Той лично ще провери случая на място. Вече е съставена комисия, която предварително проверява сигнала. Владиката ще отиде в манастира в близките дни заедно с игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий. Ако изложеното в сигнала е истина, ръководителят на обителта в Атон трябва да реши дали да започва църковно-наказателно дело, тъй като Василий е монах в тамошното братство. Николай беше категоричен, че за първи път получава жалба по такъв повод.

Едно към едно: Василий се мисли за месия

Проф. Иван Желев, председател на УС на ефория "Зограф"

Познавам добре отец Василий Венков. За съжаление името му винаги е било свързано с някакви скандали, или най-малко с нередовен монашески живот. Той наистина е зографски брат, но само се числи в манастира ни Атон, а иначе предпочита да живее по жълтите павета. Преди години беше изпратен да служи в Германския манастир, който се числи към ефорията на Зографския манастир, но въобще не се вясна там. В резултат на което новият варненски владика Йоан, тогава викарий на патриарх Максим, направо го изгони от територията на Софийска епархия. Такива като него ги наричат "младостарци" - от тези млади монаси, които се изживяват едва ли не като нови месии и ревностни блюстители на православието, въпреки че нямат нито мъдростта, нито духа, нито житейския опит да бъдат такива.

Знам и за деянията му в Калоферския манастир. Там той успя да влезe под кожата на игуменката Валентина, накара я да изкорени цветята от този великолепен манастирски двор - било светска суета. За конкретния случай не мога да кажа нищо - може да има и преувеличения. Но мога да потвърдя, че калоферската сестра Мелания наистина бе преместена от него в Буховския манастир "Света Мария Мадалена".

Скандалите: Оргии и незаконни деца

За някои особени нрави на духовенството - най вече манастирското, открай време има цял народен фолклор. Който никак не е далеч от реалността. Още патриарх Кирил казвал, че в БПЦ имало два вида клирици - едните си вдигали расото отпред, а другите - отзад.

За злощастната съдба на архимандрит Александър, според слуховете незаконен син на екзарх Стефан, и за архимандрит Горазд, преподавател в Духовната академия, е писано неведнъж. И двамата намират смъртта си от ръката на свои интимни приятели - поради ревност или за пари.

Троянският манастир не само миналата година е бил в центъра на секскандали. В църковните среди се носят легенди как по чардаците му се ветреели спално бельо и пижами с десени на зайчета, мечета и сърчица.

Недоказани и до днес са обвинения в педофилия, които костваха поста в София на ректора на Семинарията епископ Сионий. Сега той активно развива Видинска епархия и манастирите в нея, където е викарий на митрополит Дометиян.

Миналата година би всички рекорди по сексскандали. Бачковският игумен Борис бе отстранен от надпреварата за митрополит на Варна с изтекли в интернет неприлични клипчета с дами в манастира. Рекродът удариха троянските братя - йеромонах Кирил станал известен като Кичка, Августин - Баба Гуси, а Филарет - Фифи. По този повод в Синода се роди следният виц: "Попитали радио Ереван: Защо Григорий не го искат за игумен на Троянския манастир? Радиото отговорило: Защото няма да позволи на братята да носят под расото червени прашки!"

Църковен съд се занимава с епископ Павел Левкийски, за който се проверява сигнал, че като монах е сключил граждански брак и дори има син - нещо недопустимо по канон.

Из жалбата

Казал й: Свали расото

и остани по бельо

- На 5 август сестра ми се обади по телефона и ми съобщи за нов опит на Василий, който тя не допуснала и го блъснала в гърдите. В този момент отец Василий заповеднически й казал да свали расото и да остане по бельо (тъй като не била достойна да го носи, понеже няма послушание към него).

- Обади ми се на 5 януари и ме помоли да се моля за нея, понеже е отчаяна и мисли за самоубийство.

- В тази нелепа и отвратителна ситуация предложих на сестра ми да си тръгне от това място. Игумения Валентина ми каза, че правя голям грях. Отвърнах, че Възкресия е дала обет да бъде невеста Христова, а не невеста Василева.

- Моята родна сестра ми разкри, че поради страх не изповядва всичко на изповедника си, с което си вреди духовно.

Игуменията е с добра репутация

Игуменията на Калоферския манастир Валентина Друмева е с безупречна репутация в църковните среди, разказват духовници. Тя се е посветила на просветителството на децата по вероучение и води беседи. Обителта е с най-много монахини сред девическите. В нея живеят игуменката и единадесет монахини.

"Стандарт" не успя да се свърже с игуменията. Телефонът в манастира даваше свободно и никой не го вдигаше.

Местят 4 монахини заради Василий

Проблемите с отец Василий явно не са от вчера. Той обгрижвал и манастира "Св. Пророк Илия" в столичния кв. "Младост". Неясно по какви причини четири от тамошните монахини били преместени в Калоферско.