Комплексна експертиза дава светлина на делото срещу кмета на Ямбол

Процесът бе върнат от ВКС на Апелативния съд в Бургас

Повторна комплексна техническа и оценъчна експертиза ще бъде изготвена по наказателно дело срещу кмета на община Ямбол Георги Славов.

Тя трябва да установи доколко ценообразуването в офертата на фирмата – изпълнител, отговаря на действителната пазарна цена на обекта – изграждане на водопровод, който е предмет на обществената поръчка по делото. За изготвянето й съдът ще назначи две вещи лица, специалисти по ВиК, и един икономист.

Апелативен съд – Бургас допусна експертизата в изпълнение на указанията, дадени от Върховния касационен съд, който върна делото за ново разглеждане.

Пресцентърът припомня, че с решение от 13.03.2013 г. състав на Апелативен съд – Бургас потвърди присъда на Ямболския окръжен съд на 14.11.2011 г., с която кметът на община Ямбол Славов е признат за виновен в това, че през месец септември 2008 г. – месец март 2010 г. в гр. Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Кмет на Община Ямбол, с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол, в размер на 2 024 203. 51 лева, е нарушил служебните си задължение и превишил властта и правата си по чл. 15, ал. 1 от ЗОП, чл. 39, ал. 1, т. 3 от ЗОП, чл. 41, ал. 2 от ЗОП и чл. 22 от ЗОБ, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол и общинския бюджет в размер на 2 024 203. 51 лв. С оспорваната присъда той е осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община”.

Процесът ще продължи на 11.03.2014 г.