„Шалом” се обяви срещу Луков марш

Организацията на българските евреи „ Шалом” се обяви срещу ежегодния „Луков марш”

Публикуваме без редакторска намеса декларацията на „Шалом” :

"Организация на евреите в България „Шалом” е силно обезпокоена от предстоящото провеждане на Луков марш на 15 февруари 2014 г., защото тази демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, униформи, нацистки символи и запалени факли за пореден път ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне. 

 Генерал Христо Луков е прочут с яростните си антисемитски и пронацистки  възгледи, лидер на Българските национални легиони, една от ключовите фигури,  допринесли за присъединяването на България  към  действията на Нацистка Германия  по време на Втората световна война. Ежегодното припомняне на политическата роля на генерал Христо Луков е демонстрация и пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи, поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и отричане на репресиите и  униженията, на които са подложени българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България в периода 1941-1944 г.  Като водач на легионерите, генерал Христо Луков е един от  виновниците за тези страдания  и унижения.

Организация на евреите в България „Шалом”  се противопоставя на провеждането на  Луков марш, защото чрез него се легитимира публично неонацистката идеология в България, възраждат се лозунги и политически програми от времето на фашисткото минало, и се правят опити да се пренапише историята на Втората световна война в България.

Провеждането на Луков марш 2014 е неприемливо събитие за град, чието име е символ на мъдрост, за град, който иска да бъде  културна столица на Европа. Провеждането на тази ксенофобска проява в българската столица омаловажава постиженията на  управата  на София за популяризиране на  толерантността, уважението и търпимостта към различията.

Призоваваме всички институции, политически партии и техните лидери, обществени организации и цялото българско общество да  изразят ясно и категорично своята непримиримост и да осъдят проявите на екстремизъм, омраза, ксенофобия и антисемитизъм, и да се противопоставят на тази недемократична проява чрез всички средства в рамките на закона.

Призоваваме политиците да проявят мъдрост и разум за доброто на България и да не се поддават на изкушението да използват омразата, противопоставянето и разделението за постигане на политическите си цели.

Бъдещето на България зависи от всички нас и трябва да го изградим заедно.

Организация на евреите в България „Шалом”

 

Декларацията е подкрепена от:

Български антифашистки съюз

Отечествен съюз

Главно мюфтийство на мюсюлманите в България

Национален съвет на религиозните общности в България

Централен израелтянски духовен съвет

Фондация „Етнопалитра”

Ромски обществен съвет „Купате”

Читалище „Емил Шекерджийски 1919 г.”

 JDC - България

Фондация „Роналд Лаудер” България

„Федерация на ционистите в България”

„Еврейски женски форум” "