Бургас още не е застигнат от грипната вълна

Животът

15-01-2014, 14:18

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на болни от грип, до дни ще има епидемия

Мъглите обаче са мор за алергичните

Зачестилите през последните седмици гъсти мъгли и влажен въздух могат да бъдат много опасни за хората страдащи от хронични и алергични заболявания, каквито са например астмата и бронхитите, информират от РЗИ – Бургас.

Същевременно обаче от Районния център по здравеопазване в Бургас отчитат стандартна за този период на годината заболеваемост. Близо по 100 души седмично преминават през кабинетите на личните си лекари с по-сериозни остри респираторни заболявания, като с усложения са минимална част от тях. По думите на говорителя на здравната институция в града - Елица Карагьозова, броят на регистрираните заболели в началото на новата година е в нормите за сезона.

Тя припомни, че миналата година грипната вълна напълно пропусна Бургас. В повечето случаи според експертите, това се е дължало на тежкия по отношение на разпространяваща се заболеваемост периоди на предходни години, които помагат за създаване на имунитет през следващите.

През 2011 и 2012 година грипната епидемия се е развихрила в Бургаска област в края на месец януари, като преди това броят на болните средно седмично отново е бил около 100 души, по подадени данни от лекарските практики в региона.