Бум на болни от грип, до дни ще има епидемия

Най-много са болните до 19 години

След празниците се увеличават болните от грип и остри респираторни заболявания, но не може да се нарече епидемия. По-вероятно е тя да набере сила в края на месеца. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести към здравното министерство, пише 24chasa.bg.

Обменът на вируси се засилва с тръгването на децата на училище след ваканцията. Най-много са болните до 19 години.

Изолира се главно пандемичен грип със "свински" геном. Вирусите от А група се причина за заболяването на 4 пъти повече българи в сравнение с повалените от грип от В щамовете. Миналата година беше точно обратното, обясни микробиологът.

"Но грипните епидемии са непредсказуеми, винаги има елемент на изненади и ходът им се различава в отделните държави, дори и когато са съседни. Ето в момента например в Турция върлува грип N1H1", допълни проф. Кантарджиев. Той препоръчва по възможност да се избягват места, където се събират много хора. А при увеличаване на болните пред кабинетите на личните лекари да се разделят потоците на здрави деца, които отиват за планова консултация и останалите, които търсят джипито заради заболяване.

Ваксините за този сезон защитават от щамовете, които се разпространяват в момента. В областите, където има много болни и епидемиите скоро може да лумнат, е вече късно за имунизация обаче. Изгягването на места, където се събират много хора, миенето на ръцете, изполването на спиртни кърпички, честите проветрявания на стаите и дезинфекцията в служебните помещения е това, което всеки може да направи за здравето си.

Най-много повалени от заразата се отчитат от лекарите в областите София, Смолян и Стара Загора - до 162 души на 10 000. За епидемия се говори при 200-250 болни на 10 000.