Откриват Античния комплекс в края на май

Стара Загора Лайф

15-01-2014, 15:07

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Античният форум в Стара Загора

Останките от античния град - реставрирани и експонирани с европейско финансиране

Завършиха дейностите по проекта за превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция.

Проектът е на стойност над 4 млн. лева и включва консервиране, реставриране и експониране на елементи на отбранителното съоръжение (Западната порта, крепостните стени, главния площад и улиците на античния град), оформяне на модерни външни експозиционни зони, интерактивна информационна система и туристическа инфраструктура за оформянето на завършен туристически маршрут към монументалния археологически комплекс.
"Като кмет на Стара Загора и като човек, който обича града си, съм горд, че успяхме да реализираме този проект. Съхраняването на археологическото и културно богатство и превръщането му в модерен туристически продукт е една част от резултатите, които очакваме. Другата също е много важна-като средище на древна култура, градът ни става по-привлекателен и конкурентоспособен", подчерта кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. По думите му, развиването на модерен туризъм е важна стъпка към по-висок стандарт на живот за старозагорци, по-добра работна среда и просперитет на региона.
Конкретните дейности по проекта обхващат: Консервация и експониране на Западната порта с протейхизма и прилежаща крепостна стена в археологическа среда: В максимална степен са съхранени всички оригинални архитектурни детайли от Западната порта с прилежащите й стени и протейхизмата (допълнителна външна крепостна стена). Очертани и пригодени за туристически посещения са всички елементи на отбранителното съоръжение - портата, крепостните стени, улиците, както и хронологията на етапите на изграждане на крепостната система в Античността.

Създаден е подход от запад, който осигурява достъп до археологическия комплекс и начало на туристически маршрут, логично започващ от влизането през портата на античния град.
Форумен комплекс – аудиториум, площад и терми: Оформена е цялостна среда на античния площад, с интегриране (прикриване със „завеса“ от зеленина) на съвременната сграда, застъпила част от главната антична улица Decumanus maximus (главната улица на града, ориентирана изток - запад), която пресича Августа Траяна от запад на изток.

Пана с фотоси, върху попадащата в рамките на улицата фасада, пресъздават атмосферата на римския град и исторически данни, поднесени за информация на туристи и посетители.

Decumanus maximus с пресичащи го антични улици и сгради в 4 инсули, южно от Старозагорската опера: Оформен е единен археологически комплекс, който включва запазените части от 4-те инсули (застроените пространства, очертани от пресичащите се под прав ъгъл градски улици), южно от Старозагорската опера и част от Decumanus maximus под трасето на ул.”Митрополит Методий Кусев”. Мобилни временни структури осигуряват достъпност на комплекса откъм централния градски площад - при провеждането на спектакли, празненства и други събития.

Мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов” 113
На около 100 метра, северно от централния площад (северно от сградата на Операта), туристите могат да видят откритата мозайка от антична сграда. Консервация, реставрация и експониране на антични руини в източния двор на Регионалният исторически музей - Стара Загора - антични подови мозайки и лапидарни паметници, включително античния басейн, портик с колонада, римска подова мозайка и др. Развита е туристическата инфраструктура към комплекса, с възможност за достъп на хора с увреждания, обособени алеи, места за паркиране, стълбище пред Библиотека „Захари Княжески” и т.н.
Част от проекта е и създадената интерактивна туристическа информационна система в полза на туристите и гражданите. Обучени са 5 (пет) служители на Община Стара Загора по професията 812040 ”Аниматор в туризма”, съгласно списъка на професиите за професионално образование и обучение на НАПОО.
Официалното откриване на античния комплекс се планира да бъде в края на май или началото на юни, като за целта ще бъде подготвено специално представление, съчетаващо усилията на културните институции в града, съобщи днес зам.-кметът Иванка Сотирова. Завършилият проект вече беше представен пред участниците на туристически форум, проведен в Палма де Майорка.