Работниците: Умишлено фалират "Ремотекс"

Обмислят се гражданско неподчинение и блокиране на пътни артерии

Имаме основателни съмнения да считаме, че „Ремотекс Раднево” ЕАД се води към умишлен фалит по схемата на ОЦК – Кърджали, като към предприятието се прикрепят редица фирми поглъщащи цялата му печалба. Това се казва в декларация на работниците и служителите от радневското предприятие.

В декларацията се посочва, че работниците и служителите са в платен отпуск от 21 октомври 2013 г., а заплати не са получавали заплати от м. февруари 2013 г. до месец декември 2013 г. и аванс за месец януари 2014 г. Те обвиняват собственика на „Ремотекс Раднево” ЕАД Сабин Спахиев в умишлено източване предприятието, който е отхвърлил и предложението на държавата за придобиване на предприятието и покриване на задълженията му, надхвърлящи 25 млн. лв.

„Безчинствата на собственика на гърба на работниците преминаха границата на нормалното човешко поведение и отношение не само към работещите в завода, но и към всички отговорни институции в държавата”, се казва още в декларацията. Работниците и служителите настояват собственикът Сабин Спахиев да отговори на какво основание изнудва държавата с десет пъти по-висока цена от тази, която му се предлага. Те настояват също отговорните институции да извършат пълна проверка на всички фирми, в които Сабин Спахиев притежава дялово участие, както и да приложат цялата си сила, включително чрез законодателни промени, за да разрешат възникналия тежък социален конфликт. В противен случай работниците и служителите заявяват, че ще предприемат всички възможни способи да защитят правата си, включително гражданско неподчинение и блокиране на пътни артерии.

Декларацията бе изпратена днес до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министрите на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика на Р България, председателите на Комисията по социална политика и на Комисията по икономическата политика и туризъм към Народното събрание, до изпълнителния директор на ИА „ГИТ”, работодателските организации, централата на КНСБ, както и до предсатвителството на Европейската комисия в Р България.