Нощен автобус до летището и соларна станция за зареждане на електромобили планират в Бургас

Мисия Бургас

16-01-2014, 19:43

Снимка:

Burgasutre

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас през 2020 г.: Планетариум, нов център и ремонти за милиони

В града ще има още повече велоалеи

Въвеждане на нощна редовна линия до летището и изграждане на общинска соларна станция за зареждане на електромобили и ел. мотопеди са сред бъдещите инвестиционни намерения на местната администрация в Бургас.

Няколко идеи презентира екипът по разработването на Плана за устойчива градска мобилност 2014-2020, по време на първото му обществено обсъждане днес.

В работния вариант на проекта са заложени още закупуване на информационни говорещи табла, създаване на морски градски маршрут по линията Крайморие - Рибарското пристанище - "Ченгене скеле", освобождаване на пешеходни зони в града. Общината има намерение да изгради още велостоянки, както и да удължи съществуващите веломаршрути.

"Идеята е след общественото обсъждане тези предложения да бъдат подробно разработени, така  че общината да разполага с почти готови завършени инвестиционни проекти, чието изпълнение може да стартира почти веднага при наличието на финансов ресурс", каза ръководителят на проекта Руска Бояджиева.

Главните цели на новата визия на града са подобряване на околната среда в региона и повишаване качеството на живот. Има идея за  въвеждане на услуга "Пътуване до работа", изграждане на "буферни паркинги" извън централната част на града, въвеждане на система e-call, с която при наличие на катастрофа автоматично да се набира спешният номер 112 и въвеждане на велосипедни тренировки за по-големите деца в реален трафик.

От местната администрация предлагат и създаване на сайт за общо ползване на автомобили от граждани, организиране на фотоконкурс "Зелена мечта" и ден без автомобили.

Зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова посочи, че в Бургас ще бъдат изградени още 30 км велоалеи. Към момента предстои да се избере фирма-изпълнител на проекта. Велоалеите ще се реализират в рамките на Интегрирания план за градски транспорт.