Бургас през 2020 г.: Планетариум, нов център и ремонти за милиони

В парк "Езеро" е планирана реконструкция на алейната мрежа, както и изграждането на подземен паркинг за 80 автомобила

Планетариум, нова художествена галерия и библиотека, напълно завършен ремонт на центъра и инфраструктура с подобрения за милиони.

Така ще изглежда Бургас след 7 години, ако местната администрация успее да спечели финансиране и реализира проектните си предложения, с които ще кандидатства по различни програми и фондове. 

Въз основа на предварително избрана визия "Бургас - черноморски лидер, град в темпото, динамичен и интелигентен, икономически силен, търговски и духовен център" са определени три зони, където да се концентрират проектните предложения на интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Те са Зона с преобладаващ социален характер, която обхваща цялата територия на к-с "Меден рудник",  Зона с потенциал за икономическо развитие, в която влизат двете промишлени зони в града и тази на квартал Лозово, както и кварталитите "Акациите" и "Победа" и карготерминала.

Последна е Зоната с публични функции с широка обществена значимост. Тя обхваща централна градска част, к-с "Възраждане", Приморски парк, парк "Езеро" и Атанасовска коса. Възможните за реализиране инициативи на територията на обособените зони са на обща стойност 408,6 млн. лв.

Планетариумът и реконструкцията на историческото ядро на Морската

Проектът за първия в града Планетариум е напълно готов. Той ще се намира в парк "Езеро", до центъра за психично здраве.

В парка е планирана реконструкция на алейната мрежа, както и изграждането на подземен паркинг за 80 автомобила. Предвижда се обновяване на зелените пространства и изграждане на напоителна система.

Немската болница става библиотека и музей

Бившата немска болница ще се възроди като феникс. Идеята е сградата да стане модерна библиотека и музей на съвременното изкуство и култура. Бургас ще се сдобие с още един дом за местните творци. Става въпрос за галерията, която общината иска да изгради до Часовника. 

Част от плана е и основен ремонт на НХК, като новата му визия ще бъде съобразена с вече започналата реконструкция на площад "Тройката" и обновяване на музите в града. Сред идеите на общината е и пълен ремонт и преустройство на бившия дом за сираци Коджакафалията, в който ще бъде настанена вечерната гимназия и разширението на Математическата. 

Завършват целите улици "Александровска" и "Богориди"

До няколко години трябва да бъдат завършени изцяло улиците "Александровка", "Богориди" и "Александър Батенберг", за които проектите са напълно готови. Цветарници с пълзяща растителност и система за оросяване с водна пара са част от решенията на общината за разхлада по "Богориди" през лятото. Голямата реконструкция на ул. "Батенберг" пък включва обособяване на зона за мимове, озвучаване и wi fi връзка. 

"Тези проекти са заложени за изпълние през 2014-2015 година и в момента разполагаме с готови работни проекти и строителни разрешения за всеки един от тях. Може би до месец ще излязат търгове за строителство, кандидатствали сме и очакваме да успеем да привлечем средства за изграждането им", коментира пред Burgasutre арх. Десислава Евгениева, ръководител на проекта за интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Бургас до 2020г, Освен това общината започва разработването на проекта за подземното преминаване на булевард "Демокраци" със собствени средства. 

Стъклената Флора 

Както Burgasutre писа Флората, но от стъкло, трябва да грейне напълно готова след по-малко от две години. След реконструкцията стъклените куполи ще могат да поемат част от събитията на "Морското Казино", което се оказа малко за огромния наплив събития през последните години. От общината планират да развият дейността на Флората освен за традиционните изложения, да канят и гостуващи експозиции от най-реномираните световни музеи като Британския музей, Лувъра или Ермитажа.

Спортни площадки, велоалеи, обновяване на междублокови пространства и обществени сгради също са в плановете на местната администрация. Целият план ще бъде качен на сайта на общината.