Натрупването на тлъстини може да доведе до рак!

Ако отслабнем само с 2.5кг., намаляваме с 40% риска от сърдечносъдови заболявания

Според специалистите мъже с обиколка от 119см. са два пъти по-застрашени от преждевременна смърт от сърдечносъдови заболявания или рак, отколкото тези с 80см.

За представителите на нежния пол принципът е същият, но показателите са други. Застрашени са жените с обиколка 99 см. в сравнение с тези от тях, при които размерът е 64.7см.

Затова е много важно подобни измервания да бъдат правени в домашни условия или от личния лекар.
Според кардиолозите, ако отслабнем само с 2.5кг., можем да намалим с 40% риска от сърдечносъдови заболявания. Затлъстяването води до много сериозни заболявания-болестта на нашия век-диабет, инфаркт, високо кръвно налягане...
Кардиолозите съветват да не прекаляваме с мазнините, за да ограничим наличието на завишени стойности на холестерол. Една трета от него поемаме с храната, а останалите две-трети синтезираме сами. Добрият холестерол се отлага в черния дроб. Лошият-поемаме с тлъстата храна, при което той се натрупва по стените на съдовете. Най-важен е балансът между двата вида холестерол.
Диетолозите съветват да консумираме 1-2пъти седмично храна, богата на животински мазнини - месо,сирене, кашкавал...и второ-да се храним с повече плодове и зеленчуци, които помагат на организма да изхвърли лошия холестерол.
Важно е хората, които нямат заболяване, да изследват холестерола си един път в годината, а тези, които имат и пият хапчета-да го изследват на 3 месеца.
Доказан метод за проверяване на индекс на телесната маса е теглото в килограми да се раздели на височината в метри, повдигната на квадрат. Стойности над 25 говорят за наднормено тегло, а над 30-за затлъстяване. Дори и при нормално тегло, обаче, съществува опасност от прекомерно наличие на мастна тъкан.
Има специални апарати. Всеки личен лекар има такъв. Те измерват мастната тъкан. Хората се качват на тях, апаратът взаимодейства с тъканите и така протича изследването. Високите стойности на мастна тъкан са опасни. Това са вредни отлагания, които могат да се свързват помежду си и да образуват рак.
Такива уреди вече се продават в много магазини. Най-добре е изследването да бъде проведено от лекар. Въвеждат се години,ръст,килограми. Апаратът се притиска с ръце. От резултата се разбира дали наличието на мастна тъкан е в норма. В домашни условия също можем да разберем какви са стойностите.