Едно лудо сърцебиене…

Вроден козметичен дефект при много хора, които, дори не подозират

Случвало ли ви се е да ви прилошава, дори при положителни емоции, да чувствате, че сърцето ви ще изскочи, докато се смеете, забавлявате…А, когато сте притеснени или тъжни, под напрежение, да ви стяга сърцето?
При повечето дами съединителната тъкан е по-фина, „въжетата” са по-еластични и повече раздуват платната на митралната клапа – „нежна жена - нежни клапи”.

Любопитна е метафората "спортно сърце" - разпространен пролапс сред спортистите, тъй като те натоварват сърцето си с физическа активност, то става по-голямо и клапата не се затваря докрай, проникването и пропускането на кръвта се осъществява към лявото предсърдие.
Пролапс на митралната клапа на сърцето е често срещана диагноза при много хора. Определят го като козметичен дефект, който често е вроден. Открива се при ехокардиография. Понякога води до паническо разстройство.

Най-характерният признак за него е ускореният пулс. Според голяма част от кардиолозите пролапсът не е опасен и не се налага оперативна намеса.

Понякога се наблюдават и симптоми като редки прескачания, мигрена, високо кръвно налягане, сърцебиене, лесна умора, тревожност.
Важно е все пак да мислите позитивно и да не си внушавате, че страдате от сериозно заболяване. Често статии по темата излишно насаждат напрежение и безпокойство. Някои хора, например, над 40-годишна възраст разбират и то случайно, че имат пролапс. Други – още по-късно. Въпреки всичко, консултациите с кардиолог са задължителни поне веднъж годишно, за да следите състоянието на митралната клапа и на въпросното разширение – как и дали се променя. Също така е важно да си почивате и да не се натоварвате – правило, което важи за доброто здраве на всеки нормален човек. Постарайте се да сведете стреса до минимум и се радвайте на живота, защото с нищо не се различавате от останалите – от вас зависи колко „голямо” е сърцето ви.
Валидолът и валерианът са лекарства на билкова основа, които няма да ви навредят, в случай, че усетите напрежение в гърдите.
Само специалист може да назначи специално лечение или оперативна намеса, в случай, че такова е необходимо - при различни стадии и степени на разширението на митралната клапа на сърцето.