ЕК ще разследва ДПС за купуване на гласове

Комисията по петициите в Европейския парламент започва собствено проучване по сигналите за купуване на гласове на парламентарните избори в България през май 2013 г.

Това съобщава председателят на Комисията по петициите Ерминия Мазони в официално писмо.
Сигналите за търговия с гласове в полза на ДПС бяха изпратени от ПП ГЕРБ до всички български и европейски институции на 15 май 2013 г.

В тях бяха посочени схеми за купуване на гласове и конкретни данни за лица, отговарящи за търговията с изборни гласове в областите Варна и Враца. Сред посочените в сигнала данни за лица имаше включително и такива за кандидат за народен представител от ДПС, който вече е избран за такъв.
От Комисията по петициите в Европарламента информират, че са взели под внимание сигнала и са решили, че казусът е допустим в съответствие с Правилата на процедурата на Европейския парламент. В следствие на това Комисията започна собствено проучване на сигнала.

Освен това парламентарната комисия е препоръчала на Европейската комисия да проведе предварително разследване относно посочените данни в сигнала.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен