Днес е Атанасовден

Иди си зимо, идвай лято!

В народните вярвания на 17 и 18 януари се тачат двама братя ковачи, светците Свети Антоний и Свети Атанасий, съответно Антоновден и Атанасовден.

Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Празникът е известен още и като Среди зима. Смята се, че денят започва да нараства, колкото скача 3-годишен елен.
С Атанасовден свършват годежите и сватбите и наближава периодът на пост и въздържание. Празникът е известен и като Втора Коледа, защото който не е успял да заколи прасето си на Коледа, го прави на Атанасовден.
Според поверията, на този ден се коли курбан черна кокошка или черно агне, които се раздават за здраве. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.
Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.
По традиция за трапезата на Атанасов ден се приготвят питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз и свинско с бамя. Задължително питката отгоре трябва да е надупчена с вилица, за да бяга шарката от децата.
На този ден се извършва и обичаят побратимяване, свързан с представата за двамата братя-близнаци.

На 18, януари, Атанасовден имен ден празнуват Атанас (от гр. атанатос-безсмъртен), Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.

Следват:
20 Януари - Евтимовден, Евтим
21 Януари - Агнеса, Максим
22 Януари - Tимoтeй, Тимофей
24 Януари - Аксения, Ксения
25 Януари - Григор, Григории