Щетите от дерайлиралия влак са за над 300 000 лв.

Крими

18-01-2014, 13:24

Снимка:

БНТ

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Товарен влак се обърна, заради кражба на релси (обновена)

Товарен влак се преобърна край София

Толкова ще струва само спасителната операция

Щетите от инцидента с дерайлиралия товарен влак възлизат на повече от 200 000 - 300 000 лева.

Толкова ще струва само спасителната операция, каза Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По думите на инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) доброто в ситуацията е, че машинистите са усетили навреме какво се случва, и са спрели влака на първия стълб на контактната мрежа. Ако бяха стигнали до втория стълб, щяха да се врежат челно в него и да има жертви.

Според специалистите, дошли на мястото на инцидента, разчистването на вагоните ще отнеме дни.

Транспортният министър заяви, че кражбите от железопътната инфраструктура са ежедневие.

"Непрекъснато се крадат разни материали от линиите, което води до много щети. Министерство на транспорта, разбира се, че ще помогне, тъй като НКЖИ е наше предприятие, което е в състава на Министерство на транспорта, и ние всячески ще съдействаме", посочи Папазов.

Според него обаче подобни кражби трябва да се криминализират.

"Трябва да има промени в Наказателния кодекс за тези действия. Тъкмо сега се обсъждат промени, и обмисляме един много важен елемент в този закон. Трябва за всички линейни обекти, които са в страната, мостове и железопътни линии, да се вземат мерки, заяви още той.

Sofiautre.bg припомня, че заради кражба на елементи от железопътната инфраструктура, тази нощ е станал тежък инцидент с товарен влак в междугарието на Яна и Мусачево. Дерайлирали са локомотивът и първите седем вагона. Няма пострадали.