Светлин Русев бе отличен със Световната награда за хуманизъм

Признанието той получи в Охрид, където снощи му бе връчена и наградата лично от кмета на македонския град Никола Бакрачески. След това говориха членът на журито Лиляна Плевнеш, както и известният писателя и драматург от Република Македония Йордан Плевнеш - председател на Охридската академия за хуманизъм.

Академик Светлин Русев, е световен художник, който достойно носи името си. Той е известен по света не само със своите творби, той е известен и с това, че своята огромна колекция от над 1000 творби, включваща прочути български и световни художници, е дарил на своя роден град Плевен. Там има платна на Рембранд, Гоя, Дьолакроа. Самият Дьолакроа след приключване на една от своите картини, смятана за негово духовно завещание, се пита дали това е той, който носи собственото си име? Светлин Русев е точно човекът, за когото може да се каже, че носи собственото си име, този който носи името на светлината - синоним на непостижимото, предизвикателството в неговото творчество, което материализира духовният свят", не спести добри думи за него Лиляна Плевнеш, член на журито, отличило Русев.

Големият наш художник е осмият лауреат на възстановената през 2007 година Световна награда за хуманизъм. Пред него са наградени - Дайсаку Икеда, Мануел де Оливейра, Александър Солженицин, Рави Шанкар, Питър Брук, Вида Огненович и Херта Милер.