Кръвен рекет в критично състояние (Втора част)

Сделка или благотворителност?

Хора в нужда са манипулирани от неслучайно чакащите пред Националния център по хематология и трансфузиология. Когато нямат възможност да намерят близък, който да дари кръв, за да бъде осигурена такава на техен близък, те са склонни и да заплатят, дори на първия срещнат.

Сделка или благотворителност?

В тези случаи винаги се намират двама – трима цигани, които разчитат на това. Сумата се договаря на място. Принципът е, че когато човек има нужда от кръвопреливане, някой негов близък трябва да дари кръв. Редно е все пак той да получи необходимата му кръвна група. Някои обаче се оплакват, че при рядко срещани кръвни групи, от кръвните центрове изискват дарителят да бъде точно с търсената кръвна група.
Трябва да се дарява кръв, защото тя сапасява човешки живот!
Прясна,свежа кръв е само тази, която тече във вените. Консервирана е тази, която се съхранява от 2 до 6 градуса в банки.
Кръводарителят дарява безвъзмездно. На него му се дава символично пакет на стойност около 8 лева, за да се подсили – храна, сок, сладко.
АB е универсален приемател, 0 - дарител. С отрицателни (резусфактор) даряват и на положителни, а положителни не може да даряват на отрицателни.
Нулева кръвна група може да бъде преливана на всички останали кръвни групи без опасност от отхвърляне. Тя е сравнително рядка. Характерна е за около 7 % от населението. Учени от Великобритания, обаче, твърдят, че може да бъде произведена без ограничения от ембрионални стволови клетки.
Това са опити в инвитро среда, при което се използват полимери за преработване, за да подтиснат антигените и да се получи унивесрална група 0. Как ще повлияят тези вещества на клетъчната мембрана при човек? Ако по някаква причина изчезнат, няма ли да се възвърне реалната кръвна група и да се предизвика смърт?
Кръвните групи с отрицателен резусфактор са по-рядко срещани. Едва 1% от населението има AB- кръвна група, а 2% : B -. На трето място в тази група е A - кръвна група, чието разпространение е едва 6%. При 7% от хората тече 0 кръвна група.