Кръвен рекет в критично състояние (Първа част)

Хубав народ са българите, но умеят ли да уважават себе си?

От Националния център по хематология и трансфузиология твърдят, че не взимат пари и не дават. Приемат безвъзмездни кръводарители.
Хората в нужда обаче настояват да кажат лекарите пред цялото общество, че има кръв, а не хора в критично състояние да идват и да си плащат импулсивно, да бъдат рекетирани пред сградата, обикновено от чакащите цигани, защото не знаят към кого да се обърнат.
В дълбока древност някои ловци изпивали кръвта на убито животно. Вярвали, че по този начин ще придобият смелостта, бързината и ловкостта на дивеча. А, войските на някои племена при бойни походи водели със себе си добитък, от който взимали кръв за храна на ранените в сраженията бойци.
Според Хипократ човешкият разум се намирал в кръвта. Затова той съветвал душевно болните да се лекуват с нея. Според легендата Одисей давал на сенките на мъртъвците кръв, за да изплуват от мрака на забравата. В стария завет древната Медея прелива кръв от животно във вратните вени на възрастния й свекър, чрез която го подмладила. В края на 15 век със същата цел еврейски лекар приготвил питие от кръвта на 3 десетгодишни момчета за папа Инокентий осми. В древността хората вярвали, че кръвта е извор на сили и младост. Първото кръвопреливане е направено едва през 1966 година между две кучета. Ландщайнер открива основните кръвни групи при човека в началото на миналия век (1901 г).
Военните действия, войната предпоставя развитие на кръвопреливането.
В България Кръвен център се създава през 1946 година. Първите кръвопреливания са извършени в клиниката на професор Капитанов през 1925-26 година и във Враца е извърпшено второто кръвопреливане - при родилка. В началото в Центъра се приемат платени кръводарители. През 1948 година стартира първата акция за безвъзмездно кръводаряване.
Кръвта е вид тъкан, изградена от особен вид елементи - типове клетки (еритроцити, левкоцити), клетъчни останки (тромбоцити) и течна плазма, циркулираща в собствена система, наречена кръвоносна. Основната функция на кръвта е да доставя определени вещества (например, кислород, глюкоза ) до другите тъкани, както и да пренася отпадни метаболитни продукти (въглероден диоксид, например) до местата за тяхното изхвърляне от организма.
Има няколко условия за кръводарителя - 18 до 65 години, да тежи повече от 50 кг, 3 дни да не приема лекарства и да е без кръвопреливане през последните 3 месеца. Мъже могат да даряват кръв 5 пъти годишно; жени – 4 пъти. Всяка единица се изследва задължително за хив, сифилис, хепатит.
Има принцип всяка държава да задоволява нуждите си. Износът и вносът се изключват. Би могло да се говори само в изключително редки случаи, но не се е случвало в България до този момент.
Преливането на групово несъвместими кръвни групи е смъртоносно, ако не бъдат взети спешни мерки за неговото незабавно прекратяване. Принципно самото кръвопреливане трябва да бъде следено от медицински служител, защото има случаи, в които организмът подава знак, ако не приема кръвта. При несъвместимост антигените се сливат с антитела, което е много опасно. Много често човешки грешки, свързани с размяна на надписи на кръвните групи, поставени непосредствено на банката, в която се съхранява кръвта, използвана за кръвопреливане, предизвикват фатален изход...