Затварят "Капана" с огромно огледало (СНИМКИ)

5 улици с нов паваж, стават пешеходни зони

Започва реновирането на улици в квартал "Капана". Кметът Иван Тотев направи първа копка на първата от тях – "Христо Дюкмеджиев". Предвижда се да бъдат изцяло обновени 5 улици, като те ще станат изцяло пешеходни.

Ще бъдат ремонтирани: "Бенковска", "Евлоги Георгиев", "Княз Богориди", "Братя Пулиеви" и "Магура". Те ще бъдат работени поетапно, като кметът уточни, че умишлено е избрано да се започне в средата на януари, тъй като първите два месеца в годината са най-ненатоварени откъм търговска дейност и са подходящи за ремонти.

Инициативата е част от политиката на община Пловдив все повече улици в „Капана” да бъдат обособени като пешеходни зони. Те ще са на едно ниво като ще са изцяло от паваж. За настилането на улиците ще бъде използван паваж от наскоро асфалтираната "Богомил". От общината желаят да запазят облика на квартала, затова няма да се поставят шарени павета както е по "Райко Даскалов". За да се ограничи навлизането на автомобили пък ще бъдат монтирани специални антипаркинг колчета, които ще са в унисон с околното пространство. Предвижда се и смяна на електрическите кабели и осветлението в района.

Проектът за подмяна на тротоари е на обща стойност 3 милиона лева. Той бе приет с гласуване на сесия на Общинския съвет миналата година. Изпълнението му започна с облагородяването на района около Чифте баня, ремонтира се и площад "22 септември". В "Капана" средната цена на ремонта е около 20 лева на квадратен метър.

Обособяването на пешеходни зони  ще позволи организирането на културни фестивали тук, обяви Тотев. Предвижда се през втората половина на 2014-та тук да се проведат няколко големи събития, които са част от кампанията на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Поне пет големи фестивала ще се проведат в района, потвърди днес и заместник-кметът по културата Стефан Стоянов. Изключително интересен ще е така нареченият Проект Нула, който ще гостува в Пловдив. Според Стоянов, през септември той ще изненада жителите на града, като една от улиците ще бъде затворена от огромно огледало, но отказа да даде повече подробности за нестандартното арт-събитие.