Тотев: Областният да не атакува, а да търси пари за Пловдив

Съдът отхвърли още едно обжалване на Каймаканов за Цар-Симеоновата градина

Административният съд не допусна обжалването на областния управител Венцислав Каймаканов по проект по фонд "ФЛАГ", отнасящ се до строежа на паркинг под езерото в Цар- Симеоновата градина, заяви кметът Иван Тотев. Общината желае да вземе заем в размер на 3 милиона лева, тъй като изграждането на съоръжението под Пеещите фонтани не е включено в проекта за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина.

Решението, излязло в късния следобед в петък, гласи, че е недопустимо връщането на проекта от областния управител. Кметът бе категоричен, че това е втори състав, който отсъжда по същия начин и за него няма съмнение в точността на решението. "Ние сме оптимисти и за произнасянето на Висшия административен съд", допълни Тотев. Той бе категоричен, че това е проект на общината и не е работа на областния управител да го атакува, като за тази задача се грижи Сметната палата. Тотев посъветва Каймаканов да не си прескача правомощията и го призова да насочи усилията си за привличане на средства за града, тъй като по думите му до момента за 2014 година не е предвиден нито лев от републиканския бюджет. "Тук именно областният управител може да помогне на Пловдив", коментира Тотев. Според него се търси политическо противопоставяне и този, който работи срещу интересите на града, не е в общината. Иван Тотев припомни,  че по времето, когато той е бил областен управител, е осигурено финансирането и са започнали едни от най-важните обекти в града, а именно Западната дъга, Скобелева майка, Римския стадион и Малката базилика.

По повод информацията от тази сутрин, че Каймаканов е подал жалба в Административния съд заради отказа на кмета на Пловдив Иван Тотев да разкрие подробности около 30-милионния заем, градоначалникът отговори, че това си е изцяло проект на общината и няма закон, който да го задължава да ги предостави на областния управител.