Пловдив иска 15 милиона държавни пари

Мисия Пловдив

20-01-2014, 14:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

500 милиона за общините по програма за регионите

Ще се дават средства, независимо от партийната принадлежност на кмета, каза областният

Община Пловдив ще подава проекти за финансиране за около 15 милиона лева. Министерски съвет гласува преди дни 500 млн. лева за общините у нас. Публичната инвестиционна програма е наречена "Растеж и устойчиво развитие на регионите". По нея бързо се набират предложения, които не са получили пари по други програми.

Местната управа има намерение да кандидатства с няколко проекта, каза областният управител Венцислав Каймаканов след среща с кметове от региона. За Пловдив се знае, че няма да иска пари за ВиК проекти. Този следобед в общината ще се дискутира за какво точно ще се търси финансиране.

Една от препоръките е кмет да не подава предложения за повече от 15 млн. лева. Според Каймаканов няма да има избор на град по цвят и партийна принадлежност. Доскоро печелиха само тези, които развяваха партийно знаме, коментира областният.

До сряда пловдивските общини трябва да депозират готовите апликационни форми в областна администрация. Кметовете са изразили готовност с по 4-5 проекта, като повечето са за ремонт на пътна инфраструктура, изграждане на детски площадки и социални домове. Повечето общини от региона ще се борят за между 600 хиляди и 7-8 млн. лева. Раковски и Съединение ще защитават финансиране за учебни заведения. Община Лъки ще кандидатства с инфраструктурен проект и с предложение за закупуване на инсталация за енергоспестяващо осветление. Първомай ще търси средства за изграждане на център за възрастни хора. Най- реалистичен в очакванията си се оказа кметът на община Брезово, който иска 600 хиляди лева. Най- амбициозна е програмата на Асеновград. Емил Караиванов може да предложи минимум 10 проекта на обща стойност около 16 млн. лева, съобщиха от областна администрация.

От Пловдив проектите отиват в София. Междуведомствен съвет ще оценява и класира предложенията. Главният орган на програмата е финансовото министерство.

До края на февруари ще станат известни имената на одобрените общини. Средствата трябва да бъдат вложени до края на годината.

При непрозрачно харчене финансирането се прекратява и парите ще бъдат пренасочени към друг проект.