Лечков окончателно невинен по делото "Напоителни системи”

Според обвинението целта е била да набави имотна облага за софийско дружество

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на Йордан Лечков по делото "Напоителни системи ЕАД"-Сливен, съобщиха от съда.

Това е делото, по което старозагорският окръжен съд го беше осъдил на три години затвор условно с пет години изпитателен срок. През юли миналата година Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата и оправда Йордан Лечков.

Прокуратурата го обвини за това, че на 19 февруари 2010 г. като кмет е превишил правата си като издал заповед и разрешил изземване на инертни материали от "Екоседиментс"-София. Според обвинението целта е била да набави за същото дружество имотна облага. Облагата се изразявала в добив от участъка на „Дере 120" над главен път Бургас-София, в землището на село Тополчане на 7321 куб.м земна маса и инертни материали на стойност 14 612 лева - изключителна държавна собственост. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата в размер на 14 642 лева и за „Напоителни системи"-Сливен в размер на 3882,33 лева.

Винаги съм вярвал в справедливостта на българското правосъдие", заяви Лечков пред Радио "Фокус" след оправдателната присъда.

„Винаги съм твърдял, че в основата на обвиненията срещу мен не са нарушения на закона, който винаги, и като кмет и като частно лица съм се стремял да спазвам, а моето присъствие в политиката, на което всячески се опитват да попречат", коментира Лечков.

Според него върху името му в правосъдната система се градят кариери, в политиката той е нежелан, защото се е опитвал да предпази Сливен от настъплението на външни финансови интереси. Като доказателство Лечков посочи, че по време на неговото осемгодишно управление в града, всички проекти , дори милионните, финансирани с европейски средства, са били изпълнявани от местни фирми./Източник: 24 часаСнимка на Деня

Щрихи от Плевен