Васко Бамбурски на кръстоносен поход срещу тъмните страни на здравната система

Младият мъж изпрати отворено писмо-изповед за трудния път на битката си с левкемията в България

36-годишният Васил Бамбурски от Пловдив води тежка битка с левкемията. Лекарите дават реални шансове за изцелението му, ако се подложи на незабавна костно-мозъчна трансплантация в Германия. Васко изпраща своя призив към всеки, който има желание да помогне!

Обръщам се към Вас със следната молба за съдействие, съпричастност и помощ в борбата ми срещу коварната болест левкемия.

ОБРЪЩАМ СЕ С МОЛБА ЗА ПОМОЩ КЪМ ВСИЧКИ ВАС, които сте съпричастни към здравословните проблеми на младите хора! НЕКА ДА ПРОЯВИМ ХУМАННОСТ И МИЛОСЪРДИЕ, КАТО ПОДКРЕПИМ БЛАГОРОДНАТА КАУЗА ЗА СПАСЕНИЕТО НА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!

Предстои ми трансплантация на костен мозък, а все още не разполагам с необходимата сума от 167 000 евро. Повече от една година се опитвам да събера тази сума чрез различни кампании, с помощта на много мои приятели, с помощта на DMS SMS платформата за дарения чрез sms-и и други събития, но до момента съм успял да събера около 54 000 евро (дата 20.01.2014).

Моля ви помогнете ми да събера необходимата сума!!!

Сега е най-подходящият момента за костно мозъчната трансплантация, без нея съм подложен на всеки 20 дена на много тежки химиотерапии. Вече едвам издържам,органите ми започват да не функционират добре, а има шанс за пълно излекуване - трансплантацията за мен е МОЯТ ШАНС за нов живот.

Благодаря Ви Добри Хора!!!

Освен битката с левкимията младият мъж е поел и на кръстоносен поход с тъмната страна на здравната система в България. По този повод Васко изпраща следното отворено писмо:

Отворено Писмо

От Васил Бамбурски един млад мъж, борещ се с всички сили не само с тежкото заболяване левкемия, но и с тъмната страна на Здравната система в България

1. Прозрачност на здравната система:

От 23 години се е утвърдило умишлено криене на дейности по различните министерства в нашата държава. Време е това нещо да приключи!!! Надявам се хората да се обединим, защото ние страдаме от това безхаберие и тази алчност на властимащите. А истинските властимащи се намират на скритите постове. Никой не ги познава или по точно казано държат в страх тези, които ги познават - за да не ги извадят на показ в обществото. Има начин как да стане това  и то е чрез гласност и протести.

2. Корупция в здравната система:

Тук вече става въпрос за средните нива на държавните учредения, които според мен са най-важните за спасението на обикновеният гражданин. Тази корупция е огромна стена и ние не можем да получим адекватно лечение и адекватно отношение въпреки данъците, които плащаме за това. Как да стане това – със силен контрол (различните чиновници не трябва само да стоят по бюрата си, а да действат). Това е трудно, но не нереално и непостижимо.

3. Умишлено забавяне на Отговорите на Молбите на гражданите от МЗ, НЗОК  и другите държавни институции:

Точно това умишлено забавяне ме кара да мисля, че нещата не са както трябва да бъдат. Ето това е пример за това защо ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ (на мене ми звучи като съветският съюз) толкова време не ни приема в техните редици. Според ЕС трябва да има прозрачност в  действията и процесите на всички институции в България, а те толкова години са в калта. Никой европеец вече не иска и не допуска да е така. В България няма кой да ги почисти, защото тази практика на зацапване се предава от баща на син и няма излизане. Трябва да се направи истинска чистка и всичко да се рестартира. Питате се как да стане това – с нови програми, а не с нови и нови партии.

4. Моята болнична история – Историята на Васил Бамбурски:

Диагнозата ми е Остра Лимфобласна Левкемия Т-клетъчен тип -  потвърдена от различни доктори от България и Гърция.

Беше ми започнато лечение по европейска програма (във ВМИ-ПЛОВДИВ), което включва химиотерапия на определен интервал от време, в зависимост от отражението и върху кръвните ми показатели и организма ми като цяло.

След направената ми трета химиотерапия се очакваше аз да съм постигнал желаната ремисия. Това значи, че са унищожени всички болните клетки, като това е необходимо и задължително условие при подготовката на жизнено необходимата за мен трансплантацията на костен мозък. Но точно от тук се започва с ходенето по  мъките, защото ти казват, че трябва да те изпишат от тази болница и те насочват към друга болница в София, където да ти бъде извършена  трансплантацията (в момента се лекувам в пловдивската хематология). И мъките ти започват……… а болестта, според всички лекуващи доктори не е отминала. Казват ти, че е препоръчително (написано е черно на бяло и в епикризата) да си направиш костно-мозъчна трансплантация, която обаче струва много скъпо. И тук идва огромният проблем – МИНИСТЕРСТВОТО на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!!!

Знаете ли, че трябва да се справяте абсолютно сами с бюрокрацията на една скрита от гражданите система????

Аз вече знам.

Здравните държавни институции са разделени на две – от една страна е здравната каса НЗОК, която плаща на отрудения български народ за различните лечения, а  от друга страна са тези, които решават кой да живее,  като за целта дават своите благоволение и разрешение за финансиране на дадени болести (една от които е и моята). Даването на разрешение е едно от нещата, за които искам да се даде гласност и да се обсъждат.

Предполага се, че след като си здравноосигурен и си част от здравната програма и директива на европейския съюз, то би трябвало и  да те лекуват без да трябва да даваш пари от себе си или да се молиш на познати и непознати. Но за съжаление нещата не стоят така. За някои се отпускат средства, а за други не, без да има яснота и прозрачност  в действията на МЗ (Министерство на здравеопазването).

Какво излиза накрая - след като те „лекуват” по европейска програма (химиотерапии), т.е след третирането с различни медикаменти с цел  унищожаване на дадени клетки, биваш изписан от болницата т.е. от регионалното здравно заведение. От тук нататък трябва да пуснеш молба до Министерството на Здравеопазването и  да се молиш да ти разрешат  и най-вече да ти отпуснат сумата необходима за трансплантация в чужбина. Най-парадоксалното е, че тази сума по презумпция е заложена в самият бюджет, но  в повечето случаи те ти я отказват. А причината за това е забележете – поради факта, че в България се извършват такива трансплантации, като никой не отбелязва факта, че повечето от тях са неуспешни или се получават усложнения водещи до фатален край след самата трансплантация.

Ако болният се „Престраши“ да си направи трансплантация на костен  мозък в България - парите се отпускат на момента (90 000 ЕВРО се полагат на всеки нуждаеш се, но при условие че се извърши в БГ). При желание тази трансплантация да се извърши в чужбина, в повечето случаи тези пари не ти ги дават- ПОЛУЧАВАШ ОТКАЗ, КАТО ОТГОВОР НА МОЛБАТА ТИ.

Но нали и аз съм европейски гражданин и искам адекватно лечение, нямам ли право на тях? Нещата не са ясни и адекватни отговори няма.

Защо се събират комисии и НЕ се разрешава дадено финансиране за лечение на редки болести, каквато е и моята?

Защо се налага всички нуждаещи се българи да се молят на МЗ за да получат една друга алтернатива, по-добра и в повечето случаи може би дори и най-доброто лечение на тази болест в света. На този етап в Германия се извършват едни от най-успешните операции и трансплантации и след операционни манипулации.

В България няма необходимите поддържащи терапии и медикаменти, гарантиращи преживяемостта след трансплантацията - няма и закон за тях.

Моля Ви кажете ми как да се престраша да се подложа на костно-мозъчна трансплантация тук в София след като те трансплантират  и ти кажат, че самата операция се води за успешна и те водят излекуван. Изписват те и ти започваш да се чудиш дали ще приемеш донора или не. Никой не те следи от тези, които са те трансплантирали.

Затова и молбата ни е вместо тук в България - да ни бъдат отпуснати пари от здравната каса за лечение в Германия, за да може там да се трансплантира косният мозък (а колкото до добавянето на други средства да ги набавяме чрез дарения,защото цената на тази процедура в Германия е около 200 000 ЕВРО).

Тези пари 90 000 евро, които са заделени за всеки нуждаещ се човек, болен от  такива РЯДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ в България, трябва да могат да се разпределят между различните здравни каси в Европа, а не да се отказват от нашето МЗ и по точно от комисия работеща към него.

Защото АЗ съм здравно осигурен!!!

Сега събирам пари чрез дарения, а работих 15 години и нямам нито един ден като здравно неосигурен!!!

Благодаря на всички мои роднини, колеги, приятели и познати, които са до мен и ми помагат  в този много труден за мен период.

Васил Бамбурски

Дарителски сметки на Васил Митков Бамбурски са:

Райфайзенбанк

В лева: BG38RZBB91551072741303

В евро: BG41RZBB91551472741313

BIC: RZBBBGSF

Epay /Easypay: КИН6190484433

Paypal: jerel@abv.bg <mailto:jerel@abv.bg>

Skrill : vasilbamburski@gmail.com

Дарителски SMS

Текст на латиница : DMS VASIL На номер: 17 777

За абонати на Глобул, М-тел и Виваком цената за услугата е 1.20 лв с ДДС.