Г-н Орешарски, кога ще отворят пътя Кърджали-Подкова

Народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева внесе парламентарно питане до премиера Пламен Орешарски, коя е актуалната дата за отварянето на пътя Кърджали-Подкова и защо четири месеца след пусковия срок – 1 октомври 2013 г., отсечката не е въведена в експлоатация.
„След отварянето на пътя разстоянието от Кърджали до Комотини ще се изминава за един час. До момента обаче няма еднозначен отговор, кога в участъка от спирка Джебел до Подкова ще може да се пътува и защо откриването му се бави“, се казва в писмото на Караянчева. „В медийното пространство се появяват нееднозначни версии за закъснението – от неизплатени обезщетения на собственици на отчуждени земи до възникнали хидрогеоложки промени и нередности с документацията. В тази връзка Ви моля да отговорите кога ще приключат законовите процедури, кога ще бъде подписан акт 16 и пътят ще бъде отворен за движение“, пита депутатката. По думите й, по време на своя управленски мандат правителството на ГЕРБ направи максималното – и като организация, и като инвестиции за ускоряването на строителните работи, изграждането на ККПП Маказа и отварянето на поредната заключена врата към Гърция. „Надявам се кабинетът Орешарски да продължи започнатото и да изпълни поетите ангажименти към населението от двете страни на българо-гръцката граница“, заявява Караянчева. В писмото си тя припомня, че строителството на втория лот от пътя през Маказа стартира на 1 септември 2011 г, при управлението на ПП ГЕРБ, със средства от оперативна програма „Транспорт”. Търгът за изпълнител на обекта бе спечелен от консорциума „Кърджали – Подкова”. В рамките на проекта бе рехабилитирана 8-километровата пътна отсечка от областния център Кърджали до разклона за град Джебел, както и възловото кръстовище за кв. „Веселчане”. Изпълнено бе 24 км. ново строителство на пътя до село Подкова, който се свързва с готовия участък до гръцката граница, изградена бе и 2,3-километрова пътна връзка за село Фотиново.

В участъка от Джебел до Подкова бяха построени 99 водостока, 6 моста, 2 селскостопански надлеза и 9 кръстовища. Пътят е част от европейската пътна мрежа и очакванията към него са не само да даде тласък на търговията и туризма, и да предизвика икономическо оживление в регион Кърджали, а и да създаде условия за развитие на всички области, които прекосява коридор № 9 - от Русе до южната ни граница. Срокът за изпълнение на обекта бе 25 месеца и той изтече на 1 октомври 2013 г. Четири месеца по-късно пътят все още не е пуснат в експлоатация, въпреки че ГКПП Маказа бе официално открит /на 9 септември 2013 г/ и през него ежедневно преминават стотици български и гръцки туристи с лекотоварни автомобили.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен